Riksantikvarieämbetet ökar takten i miljömålsarbetet
Under 2017 genomför Riksantikvarieämbetet ett fyrtiotal åtgärder med syftet att öka takten i miljömålsarbetet. Vi deltar även tillsammans med sexton andra myndigheter i miljömålsrådets gemensamma ansträngningar för att nå Sveriges miljökvalitetsmål. Idag, den 1 mars, publicerar Riksantikvarieämbetet och miljömålsrådet förteckningar över årets åtgärder.
Åtgärderna handlar om att göra det möjligt att nå de miljömål som har preciseringar om kulturmiljöer. Men de handlar också om att i Riksantikvarieämbetets dagliga verksamhet minska påverkan på klimat, bidra till god luftkvalitet och minska gifter i vår gemensamma miljö.
God bebyggd miljö, levande skogar och levande sjöar prioriterade
Under 2017 är åtgärder som bidrar till en god bebyggd miljö, levande skogar, sjöar och vattendrag prioriterade i vår egen verksamhet. Vi slutför vår handlingsplan för klimatanpassning och energieffektivisering av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. I samverkan med Skogsstyrelsen vidtar vi flera olika åtgärder med syfte att minska skador som uppstår på fornlämningar i skogsbruket. Vi stärker också vägledningen till de som har ansvaret att arbeta fram underlag om kulturmiljöer inför planering av och i ansökningar om tillstånd för vattenverksamhet. Samtidigt arbetar vi naturligtvis vidare med åtgärder för de övriga tretton miljömålen.
Gemensamma ansträngningar för havsmiljön och jordbrukslandskapen
Tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Boverket och länsstyrelserna, Sveriges geologiska undersökning och Kemikalieinspektionen medverkar vi i att genomföra olika åtgärder för havsmiljön. Här har Riksantikvarieämbetet ansvar för att utreda skador på skeppsvrak och andra kulturmiljöer på havets botten. Vi medverkar även i ett gemensamt arbete med att stärka den hävdberoende, biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet.