Välkommen till årets kulturmiljökommun 2018
Kulturmiljöarbete bedrivs i alla kommuner men på olika sätt. Att kommunerna har ett ansvar för att ta tillvara och spara kulturmiljöer är välkänt. Men kommunerna kan även använda kulturmiljön som en resurs i arbetet med tillväxt, attraktivitet och social sammanhållning.
Utmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma att kommunernas kulturmiljöarbete är viktigt och intressant.
Så här går det till
I en skriftlig ansökan ska kommunen motivera varför kommunen ska tilldelas utmärkelsen ”Årets kulturmiljökommun”. Motivet bör framför allt grundas på insatser och åtgärder som i allt väsentligt redan har genomförts och som svarar mot något eller några av de fyra nationella kulturmiljömålen. En åtgärd kan förstås svara mot flera av målen. Ansökan ska omfatta underlag (t ex länkar med text och/eller bilder) för att styrka motiveringen.
Ansökningarna granskas utifrån hur väl de svarar mot de nationella kulturmiljömålen med utgångspunkt från kommunens motivering samt beläggen för densamma.
Utmärkelsen delas ut av riksantikvarie Lars Amréus på Riksantikvarieämbetets höstmöte i Stockholm den 6-8 november 2018. Deltagande i tävlingen förutsätts kunna delta vid prisutdelningen.
Vinnaren kan räkna med att uppmärksammas som gott exempel i andra sammanhang och fora under det kommande året.
Välkommen med er ansökan!
Här finns ansökningsformuläret.
Vi vill ha er ansökan senast 1 oktober 2018.
Bakgrund
År 2015 var första tillfället då Riksantikvarieämbetet delade ut utmärkelsen ”Årets kulturmiljökommun”. Utmärkelsen delades ut till tre kommuner, Kramfors, Landskrona och Trollhättan, vid Riksantikvarieämbetets årliga konferens – Höstmötet – den 11 november i Stockholm. Här kan du läsa mer.
De nationella målen för kulturmiljöarbetet
Utgångspunkt för årets kulturmiljökommun är de nationella målen för kulturmiljöarbetet som gäller sedan 1 januari 2014:
- Ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas.
- Människors delaktighet i kulturmiljöarbetet och möjlighet att förstå och ta ansvar för kulturmiljön.
- Ett inkluderande samhälle med kulturmiljön som gemensam källa till kunskap, bildning och upplevelser.
- En helhetssyn på förvaltningen av landskapet som innebär att kulturmiljön tas till vara i samhällsutvecklingen
De nationella målen för arbetet med kulturmiljön utgör ett komplement till de preciseringar rörande kulturmiljön som finns i flera av miljökvalitetsmålen. Målen styr de statliga insatserna på kulturmiljöområdet, men de ska även inspirera och vägleda politiken i kommuner och landsting.
Frågor?
Kontakta Hanna Gelotte Fernandez på Kulturmiljöavdelningen
08-5191 81 86
hanna.gelotte.fernandez@raa.se