Nya standarder inom arkeologiområdet tas fram
Standardiseringsarbetet inom kulturvård pågår med oförminskad styrka. Se vilka europeiska standarder som är under utveckling just nu i Europa.
En av de aktuella standarderna som är under arbete är Karaktärisering av arkeologiskt vattendränkt trä som ett ledningsverktyg. Standarden kommer att beskriva hur träets grad av nedbrytning och de processer och miljöfaktorer som lett fram till den karaktäriseras. I standarden anges riktlinjer för karaktärisering av vattendränkt trä i en arkeologisk kontext i syfte att ge underlag för strategier om bevarande. Riktlinjerna kommer att innehålla de olika steg och metoder i bedömningsprocessen som behöver tillämpas för att välja rätt bevarandestrategi, både på utgrävningsplatsen och i ett längre perspektiv.
Standarden kommer att kunna tillämpas i förvaltningen av arkeologiska lämningar på land och under vatten, vid återdeponering av föremål, bevarande in situ eller vid arkeologisk långtidsförvaring av arkeologiska träföremål.
Klicka här för att se alla standarder som är under arbete inom bevarande av kulturarv.
Övervakning och undersökning av kulturlager
En standard som senast publicerats handlar om övervakning och undersökning av kulturlager. Arbetet utgick från en befintlig norsk standard.
Ta del av standarderna utan kostnad
Standarderna publiceras genom CEN/TC 346 Conservation of Cultural Heritage, ett europeiskt samarbete inom standardiseringsorganet CEN. I Sverige ges standarderna ut av SIS, Swedish Standards Institute, den organisation som samordnar standardisering i Sverige. SIS samordnar också det svenska arbetet med standarder inom kulturvård, där Riksantikvarieämbetet är ordförande.
Via ett unikt avtal mellan Riksantikvarieämbetet och SIS är drygt 50 europeiska standarder inom kulturarvsområdet fritt tillgängliga åren 2018-2023. Standarderna kan läsas utan kostnad.