17 miljoner kronor till kulturarvsprojekt
Nu fördelar Riksantikvarieämbetet 17 miljoner kronor till lokala museer och andra ideella kulturarvsverksamheter. Bidraget går till projekt som handlar om att bevara, använda och utveckla kulturarv runt om i landet.
Under årets ansökningsperiod har myndigheten fått in 321 bidragsansökningar. Av dessa ansökningar har 127 projekt beviljats bidrag. Åtta miljoner går till arbetslivsmuseer och resterande nio miljoner till hembygdsmuseer och andra ideella kulturarvsverksamheter.
Bland de beviljade ansökningarna finns projekt inom slöjd och hantverk, utställningar om möbelindustri, renoveringar av fartyg och verkstadsmaskiner, men också väldigt specifika projekt som ett museum över hårdrocksikonen Cliff Burton och bevarande och visande av kungliga rådet Carl Pipers fältsäng, 300 år efter att Det stora nordiska kriget tog slut.
– Jag gläds åt den stora bredd som finns i årets ansökningar. Det är imponerande hur engagemanget glöder hos ideella krafter över hela landet. Att Riksantikvarieämbetet som samlande nationell myndighet kan gå in och stötta 127 enskilda projekt, som vart och ett bidrar med sina unika bitar, gör att kulturarvssektorn hänger ihop hela vägen. Det är långsiktigt viktigt för bevarandet och utvecklandet av vårt gemensamma kulturarv, säger riksantikvarie Joakim Malmström.
Nedan presenteras ett urval av de ansökningar som beviljats bidrag. Hela listan över beviljade projekt 2021 finns här.
- Korpilombolo kulturförening får 255 000 kronor för att återskapa en kulturhistorisk vandringsled. Det är den gamla kyrkleden mellan Narken och Korpilombolo som ska återställas och uppmärksammas med skyltning.
- Bergabygdens kultur och turism får 300 000 kronor för att öppna ett nytt museum om Metallicas basist Cliff Burton, som omkom i en olycka i Ljungby.
- Brynge Kulturförening får 50 000 kronor för att anpassa en station i sin smedja, så att barn och funktionshindrade kan prova på smide.
- Stiftelsen Tibro Möbelmuseum får 350 000 kronor för utveckling av Tibro möbelmuseum. Museet kommer att flytta till nya lokaler och en ny utställning kommer att invigas efter flytten.
- Ångvolontärerna får 500 000 kronor för att ta fram en ny utbildning för eldare som hanterar ångpannor på arbetslivsmuseer. Projektet kommer att bidra till att ånglok, ångfartyg och andra historiska ångpannor kan användas i drift och på så sätt ge besökarna en bättre upplevelse.
Mer information om bidraget till kulturarvsarbete finns via denna länk.