Riksantikvarien på Digikult: ”Vi behöver en nationell strategi för digitalt kulturarv”
Digitaliseringen är i grunden en demokratifråga. Det menade riksantikvarie Joakim Malmström när han talade vid Digikult 2022 om vikten av en ökad digitalisering av kulturarvet. Han vill se ett mer aktivt och pådrivande Riksantikvarieämbete och en nationell strategi för digitalt kulturarv.
I ett förinspelat videotal, på mässan Digitalt kulturarv i praktiken – Digikult, talade Joakim Malmström om digitaliserat kulturarv och vad som krävs för att lyckas med en storskalig nationell digitalisering av kulturarvet. Och inte minst: varför en sådan satsning behövs?
– En viktig anledning till att digitalisera kulturarvet är att det i grunden handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Kulturarvet tillhör alla och alla ska ha samma möjligheter att ta del av och bidra till vårt kulturarv, sa Joakim Malmström.
Han talade också om hur förstörelsen i Ukraina påverkat den svenska debatten. Hos allmänheten finns nu en ökad förståelse för kulturarvets viktiga symboliska och känslomässiga roll.
De omedelbara nyttorna med ett digitaliserat kulturarv är många. För allmänheten kan det röra sig om nya upplevelser på exempelvis museer, i appar, spel, hemsidor och undervisningsmaterial i skolan. Även forskningen ges möjlighet att ta större språng framåt genom att kunna ta del av stora mängder sammanlänkad data.
En aktiv och pådrivande myndighet
För att ett samordnat och sammanlänkat digitalt kulturarv ska bli verklighet behövs flera ingredienser:
För det första behöver Riksantikvarieämbetet som kulturarvsmyndighet axla rollen fullt ut som aktiv, pådrivande och stödjande myndighet på digitaliseringsområdet.
För det andra kräver arbetet med digitaliseringen gemensamma synsätt och lösningar. Riksantikvarieämbetet har därför inlett ett betydligt tätare samarbete med systermyndigheterna Riksarkivet och Kungliga biblioteket, liksom med museerna.
För det tredje behövs avsatta resurser. I det ljuset är Återstartsutredningens förslag att satsa 800 miljoner på kulturarvets digitalisering en avgörande pusselbit. Enligt förslaget ska
Riksantikvarieämbetet ansvara för utformningen och genomförandet, i samverkan med Riksarkivet och Kungliga biblioteket.
Nationell strategi för digitalt kulturarv
Riksantikvarieämbetet menar att det behövs en nationell strategi för digitalt kulturarv, fastlagd av regeringen.
– Vi vill vara drivande i att tillsammans med sektorn och i dialog med berörda departement verka för att en sådan strategi kommer till stånd, sa Joakim Malmström.
En sådan strategi bör enligt riksantikvarien såklart ta upp målen och visionen för digitaliseringen, men också utgöra en konkret plan som beskriver hur exempelvis ett museum bör agera för att bidra till ett samordnat och sammanlänkat digitalt kulturarv.
Hela Joakim Malmströms programpunkt kommer så småningom att finnas tillgänglig på Digikults webbplats.
Om Digikult
Digikult är en årligt återkommande nordisk mötesplats för digitalt kulturarv i praktiken. Idén är att skapa ett forum för alla som är intresserade av digitalt kulturarv, och att lägga fokus på praktik och resultat. Arrangörer är Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Länsstyrelserna, Riksarkivet och Riksantikvarieämbetet.