Dna-analyser lyfter kulturarvsforskningen
Forskningen på dna har expanderat de senaste decennierna, även på kulturarvsområdet. Enheten Ancient DNA vid Uppsala universitet och Stockholms universitet utför dna-analyser åt forskare och ingår i samarbetsnätverket Heritage Science Sverige tillsammans med bland andra Riksantikvarieämbetet. Att Svante Pääbo i år tilldelats Nobelpriset i medicin stärker forskningsområdet.
– Att Svante Pääbo får nobelpriset är det ultimata erkännandet för dna-forskningen som ett etablerat forskningsfält. Det är en kvalitetsstämpel. Och Svante Pääbo är en förgrundsgestalt inom fältet sedan 80-talet, säger Magnus Lundgren, koordinator vid Ancient DNA, en del av SciLifeLab, vid Uppsala universitet.
Svante Pääbos forskargrupp vid Max Planck-institutet i Tyskland har sekvenserat hela Neandertalmänniskans arvsmassa och kunnat visa att en del av detta dna finns kvar hos nutida människor. Hans forskning bidrog även till att upptäcka ytterligare ett människosläkte , Denisovamänniskan. 2022 tilldelas han Nobelpriset i medicin.
Dna-metoderna mer tillgängliga
Vid Ancient DNA utför man dna-analyser åt svenska och utländska forskningsinstitutioner och museer. Till exempel kan en arkeolog få svar på om olika individer i en grav är nära släkt.
– Det fina idag är att detta inte längre är att betrakta som spjutspetsforskning som bara ett fåtal forskare har tillgång till. Man måste idag inte vara Svante Pääbo, utan vi kan hjälpa till och bistå forskning mot en relativt modest avgift, säger Magnus Lundgren.
Heritage Science i Sverige
SciLIfeLabs Ancient DNA-enhet ingår i nätverket Heritage Science Sverige. Heritage science är ett internationellt etablerat forskningsområde som förenar naturvetenskap, humaniora och teknik i syfte att öka och förmedla kunskaper om kulturarvet. Riksantikvarieämbetet är sammankallande i nätverket.
Nästa konferens Heritage Science Sverige Forum 2022 äger rum redan den 8–9 november 2022. Sista anmälningsdag tisdagen den 1 november.
Läs mer om dna-forskningen och Ancient-DNA i en längre artikel på Riksantikvarieämbetets K-blogg.