Nyhetsarkiv
Slott i kvällsljus med upplysta lökformarde kupoler.
Treenighetsklostret i Chernihiv i nordöstra Ukraina är ett tidigare ortodoxt kloster byggt på 1600-talet. Kyrkobyggnaden har byggts om flera gånger sedan dess. (Hustynia Trinity Monastery). Bilden vann första pris i Wiki loves monuments-tävlingen i Ukraina 2019. Foto: (CC BY-SA)

Stöd till Ukrainas kulturarvssektor via EU

Som EU-medlem har Sverige fått en fråga från Ukraina om att bistå landets kulturarvssektor med humanitärt stöd. Listan över vad som behövs är lång och sträcker sig från vardagliga ting så som batterier, inslagspapper och bubbelplast till vedspisar och elektronisk utrustning.

Museer och andra kulturarvsinstitutioner som kan avvara material uppmanas höra av sig till Riksantikvarieämbetet senast den 7 november.

Förfrågan har nått Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) via EU:s civilskyddsmekanism (EUCPM). Det är Ukrainas kultur- och informationsminister Oleksandr Tkachenko som framför önskan om humanitärt stöd för landets räkning då kultursektorn har ett mycket ansträngt läge på grund av kriget. MSB har i sin tur skickat förfrågan vidare till kulturarvssektorn i Sverige via Riksantikvarieämbetet.

Det finns inga formella krav eller förpliktelser i förfrågan, men mot bakgrund av den förstörelse som drabbat Ukrainas kulturarvsinstitutioner sedan Rysslands angrepp ser vi det som oerhört angeläget att vi och andra medlemsstater gör vad vi kan för att stötta landets kulturarvssektor, säger Eric Fugeläng, chef för avdelningen kulturarvsutveckling på Riksantikvarieämbetet.

Omfattande förstörelse och brist på medel

I förfrågan som adresserats EU-kommissionär Marya Gabriel beskriver Oleksandr Tkachenko den förstörelse som drabbat landets kulturinstitutioner. Enligt uppgifter i brevet ska landet ha bevis för att exempelvis minst 36 museer och 45 bibliotek förstörts eller skadats i kriget. Han beskriver också hur Ukrainas kulturella och kreativa näringar går på knäna då krigssituationen gör att det saknas offentliga medel för kultur.

Sammanställning av donationer

Nedan finner du en bifogad excelfil med de behov som Ukrainas kultursektor artikulerar. Om din kulturarvsinstitution vill och har möjlighet att bistå, skicka då ett mejl till registrator@raa.se, bifoga excelfilen och fyll i vad som kan avvaras. Namnge mejlet ”Förfrågan om stöd till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism EUCPM”.

Riksantikvarieämbetet kommer att sammanställa alla förslag på donationer som inkommit senast den 7 november. Frågor om transport och logistik hanterar myndigheten sedan i samråd med MSB.

Behovslista över material, excelfil (att fylla i) 
Behovslista över material, pdf

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: