Nyhetsarkiv
Två parallella foton av de två stående bildstenarna bredvid varandra.
Två bevarade bildstenar från Sjonhems kyrka, där den ena nu fått en ny tolkning. Foto: (CC BY)

”En halv borrad punkt och ett tidigare okänt personnamn”

– Egentligen är det lustigt vilken betydelse små detaljer kan ha för tolkningen av en runinskrift, skriver Magnus Källström, runolog och forskare i runor och runinskrifter, i ett nytt inlägg på Riksantikvarieämbetets K-blogg.

Magnus Källström inleder med exemplet om den norske runologen Aslak Liestøl som en gång omvärderade en enda runa på Forsaringen i Hälsingland, och på så sätt slog undan grunden för ringens medeltida datering och istället kunde föra den till äldre vikingatid.

– Något liknande, om än inte lika omvälvande, fick jag erfara när jag var på Gotlands museum och gick igenom inskrifterna på några av de runstenar som står i bildstenshallen, skriver Magnus Källström.

Han tittade där närmare på två bildstensformade runstenar från Sjonhems kyrka. Dessa bildstenar hade tidigare grundligt undersökts och är enligt Magnus förhållandevis tydliga och relativt okomplicerade när det handlar om läsningen.

Restes till minne av tre bröder

– Jag har ju sett dessa stenar många gånger förut och egentligen hade jag inga förhoppningar om att göra några stora upptäckter, säger Magnus Källström. 

Bildstenarna från Sjonhem kyrka var ursprungligen tre till antalet, men en av dem är försvunnen sedan länge. De är resta av ett föräldrapar – Rodvisl och Rodälv – till minne av deras tre söner som har fått en sten var. Två av brödernas bildstenar står på Gotlands museum medan den tredje är  försvunnen. 

Det är de små detaljerna som avgör…

Magnus snedbelyste stenen och upptäckte resterna av en halv borrad punkt mycket nära brottkanten där stenens överkant gått sönder som gjorde att han insåg att namnet måste läsas på ett annat sätt.

Digitaliseringen av kulturarv är en av grundförutsättningarna för forskning och innebär att dåtid och nutid kan länkas samman. Efter att ha studerat punkten närmare och sedan sökt och hittat uppgifter i en digitaliserad artikel från 1751, har nu Magnus Källström kommit fram till hur man korrekt ska tolka inskriften av namnet på en av sönerna. Något som det under åren funnits olika tolkningar av.

Närbild på ytan av en bildsten som är trasig i kanten.
Detalj av början på namnet en av de två bilstenarna från Sjonhems kyrka. Pilen markerar den borrade punkten. Foto: (CC BY)

– Alla tre bröderna har alltså fått namn på -­fōss, där endast förleden har varierats efter det som föräldrarna ville att bröderna skulle eftersträva. Efterleden -­fōss är nämligen identisk med adjektivet (fvn.) fúss ’begärlig efter, benägen till (något)’. Med tanke på hur det gick för de tre bröderna så får man lätt den obehagliga känslan av att förhoppningarna inte helt hade infriats, skriver Magnus Källström.

Läs mer om brödernas runstenar och hur det kan gå till att tolka runor i artikeln på Riksantikvarieämbetets K-blogg.

Börja utforska runor du också

Vill du lära dig mer om att tolka runor? Eller vill du veta om det finns några runor på en viss plats där du befinner dig eller tänker besöka? Riksantikvarieämbetets söktjänst ”Runor ” vänder sig till alla med stort intresse för runor och runinskrifter. Du kan söka efter runstenar, runtexter och plats; geografiskt via karta eller namn i titeln. 

Du kan även läsa mer i den uppskattade Runskolan som vänder sig till lärare och elever men även till dig som är nybörjare och nyfiken på runor.


K-blogg är Riksantikvarieämbetets blogg för dig som vill följa Riksantikvarieämbetet och våra medarbetares arbete i lite fördjupad form. Där kan du läsa om aktuella och intressanta aspekter och betraktelser av kulturmiljö och kulturarv. Vi har även gästbloggare där med jämna mellanrum.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: