Lärorikt om konsten att flytta tunga museiföremål
Hur flyttas ett tre ton tungt föremål i utställningar och vad kommer det för utmaningar i en omfattande museirenovering? Det fick deltagarna vid årets ”Branschforum för konsthantering” lära sig mer om vid ett gemensamt besök hos Flygvapenmuseum och Östergötlands museum i Linköping.
Vid Flygvapenmuseum finns en unik samling militärflygplan, däribland vraket av det nedskjutna spaningsflygplanet DC-3:an, som bärgades efter 50 år på havsbottnen.
I de digra samlingarna finns både aldrig utforskade föremål och sådant som rentav kan vara farligt att hantera. Deltagarna som kom både från museer och offentlig konstförvaltning som deltog vid Branschforums för konsthantering 2022 fick med sig många viktiga kunskaper.
– Vi har gått igenom hela vår samling, allt som är utställt och magasinerat, för att se om vi kunde upptäcka farliga saker och ämnen. Vi hittade bland annat ammunition, kvicksilver och batterier. Ett flygplan tömde vi på bränsle, som vi skickade iväg för destruktion, berättar Per Björkqvist, flygtekniker på museet.
Flyttade runt flygplan på upp till tre ton
På Flygvapenmuseum hanteras också rejält stora och tunga föremål. Flygplan som väger upp till tre ton har flyttats runt och hela hallar tömts på innehåll i samband med att man också passade på att bygga om basutställningen.
– Vi tittade på problematiken med att flytta runt alla äldre flygplan och även mer moderna sådana, som väger mellan två och tre ton i genomsnitt, och vilka redskap och hjälpmedel som behövs för att undvika skador på människor och föremål. En annan utmaning är att skydda planen när det målas om, snickras och byggs i utställningssalen, säger Per Björkqvist.
Även logistik vid omfattande renoveringar studerades
Under Branschforum för konsthantering besökte deltagarna också Östergötlands museum, där personalen bland annat visade hur föremålsomflyttningar planeras och genomförs under pågående renoveringar och hur samarbetet med externa byggentreprenörer ser ut.
– Det gäller att skapa förståelse mellan museiarbetare och byggentreprenörer, som kan vara skilda världar med olika uppfattningar om saker och ting, säger museitekniker Johan Nilsson vid Östergötlands museum.
Läs mer om temat föremålslogistik under Branschforum för konsthantering här.