Nyhetsarkiv
En man som visar utskärning av skyltar för fyra kvinnor.
Jenny Carlsson från Naturum Tåkern (näst längst till höger) fick lära sig bland annat hur man producerar skyltar till utställningar. Utställningsteknikern Staffan Eriksson visar här olika utskärningstekniker. Foto: (CC BY)

Utställningsbyggare får metodhjälp hos Riksantikvarieämbetet

Bygga utställning, belysa föremål, använda ljud, skylta upp – hur gör man? Museipersonal kan lära sig mer om detta vid Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby.

Den 1 februari besökte 16 deltagare från Sveriges olika Naturum samt Naturvårdsverket och Center för naturvägledning verkstaden.

– Deltagarna hade frågat oss om en kompetensutveckling inom utställningsområdet, så vi satte ihop en heldagsutbildning med mycket praktiska inslag där de fick testa själva, få tips och råd samt så klart dela med sig av erfarenheter från sin egen verksamhet, berättar Jesper Cederlund på utställningsverkstaden.

– Det var jättekul att ha deltagarna här och har man som museum eller utställare tankar på kreativ och praktisk kompetensutveckling inom museiområdet får man gärna höra av sig till oss på Riksantikvarieämbetet.

Bilden visar fyra personer runt en skylt som tillhör en utställning.
Deltagarna som bland annat kom från flera av landets Naturum fick lära sig mer om hur man bygger och uppdaterar sina utställningar i Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby. Foto: (CC BY)

Viktigt att återbruka

Jenny Carlsson, guide och föreståndare vid Naturum Tåkern, är en av besökarna. Sjön Tåkern i Östergötland räknas som en av Nordeuropas viktigaste fågelsjöar.

– Vi ska göra en utställningsförnyelse om ett par år, så jag är här för att samla på mig kunskap inför det, säger Jenny Carlsson.

En viktig aspekt när hon bygger om sin utställning är hållbarhet och återbruk av det som redan finns i utställningen, till exempel skyltar och produktionen av dem.

– Mycket av det vi får lära oss här har jag inte med mig i det dagliga så det har varit väldigt värdefullt att komma hit. Vi har pratat mycket om hållbarhet. När vi uppdaterar en utställning efter 15 år kan vi inte bara riva ut allt och bygga nytt, utan behöver försöka återanvända det som är möjligt.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: