Nyhetsarkiv
Två kvinnor i samtal över en skärm de tittar ner på
Johanna Pietikäinen från Gotlands museum och Lisa Berg från Riksantikvarieämbetet diskuterar digitalisering. Foto: (CC BY)

Turné för att skapa en nationell strategi för digitalt kulturarv

Riksantikvarieämbetet har arbetat fram ett utkast till nationell strategi för digitalt kulturarv. Den ska under hösten prövas och utvecklas vid fem nätverksträffar med museer och andra kulturarvsinstitutioner på olika håll i landet. Först ut är Stockholm den 7 september.

– Vi har tagit fram ett utkast för att underlätta dialog och få till en bra diskussion med målgruppen. Vi räknar med stort engagemang från deltagarna och att vi tillsammans kommer att hitta fram till bra lösningar, säger Björn Sundberg som leder Riksantikvarieämbetets program för Digital omställning på museiområdet.

Strategiarbetet har sin utgångspunkt i Riksantikvarieämbetets Program för digital omställning på museiområdet men då det utifrån ett användarperspektiv är viktigt att se det digitala kulturarvet ur ett bredare perspektiv är målgruppen alla som jobbar strategiskt på kulturarvsinstitutioner.

Snabb utveckling inom digitaliseringen

Digitaliseringen av kulturarvet utvecklas i snabb takt. För många kulturarvsinstitutioner kan det vara svårt att hålla jämna steg och veta om energin läggs på rätt saker. Riksantikvarieämbetets förslag till nationell strategi ska leda till en gemensam grund att stå på som kan underlätta både för enskilda institutioners egna digitaliseringsarbete men också för att skapa samarbeten och dela resurser. Parallellt skapas ett frivilligt nätverk för stöd och erfarenhetsutbyte.

– Principerna som strategin bygger på är väl etablerade från det arbete som gjorts inom samverkansplattformen Digisam. Riksantikvarieämbetet gör det här arbetet för användarnas skull och samarbetet bygger helt på frivillighet. Det kommer inte bli en strategi på detaljnivå i form av en mängd checklistor eller krav på specifika system, utan handlar om att hitta fram till ett gemensamt synsätt på kulturarvets digitalisering som varje institution sedan kan tillämpa utifrån sina unika förutsättningar, säger Björn Sundberg.

Inspiration från Nederländerna

En viktig inspirationskälla är arbetet med en nationell strategi för digitalisering i Nederländerna. Där har strategin underlättat för kulturarvsinstitutioner och gjort att användare av digitalt kulturarv har fått större och mer strukturerad tillgång till det.

– Vi såg att den nationella strategin där hade fallit väl ut och vi har därför tittat på hur en sådan strategi skulle kunna se ut i Sverige. Enskilda institutioner kommer att få möjlighet att skriva under en avsiktsförklaring och ansluta till det svenska nätverket. Men först vill vi förstås diskutera igenom strategin ordentligt under den här höstturnén, säger Björn Sundberg.

Parallell dialog med statliga myndigheter

Riksantikvarieämbetet har ett särskilt utpekat uppdrag att främja utveckling och samarbete på museiområdet, men då det är viktigt med ett gemensamt grepp inom arkiv-, bibliotek-, och museiområdet kring det digitala kulturarvet, kommer Riksantikvarieämbetet även att ha en fördjupad dialog med systermyndigheterna Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

Riksantikvarieämbetet räknar med att kunna presentera ett vidareutvecklat och genomarbetat strategiförslag under 2024.

Turnéplanen

Stockholm 7 september (Fullt)
Kristianstad 21 september
Luleå 2 oktober
Göteborg 19 oktober (Fullt)
Digitalt 9 november

Vill du veta mer?

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: