Nyhetsarkiv
Illustration av Vasaskeppet på ett hav
Vasa lämnar kajen i Stockholm på sin jungfrufärd. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

Vasaskeppets hemligheter – vad hade de för kläder på sig på Vasaskeppet?

Vad hade människorna ombord på Vasaskeppet på sig? SVT:s program ”Vasaskeppets hemligheter” uppmärksammar bland annat forskningen om kläderna på Vasa. Riksantikvarieämbetet är med och finansierar som en del av forskning om kulturarvet. Del 2 av programmet släpps på SVT Play på söndag och sänds på måndag i SVT 1 klockan 20.00.

När Vasaskeppet sjönk den 10 augusti 1628 tog den med sig ett 30-tal personer ner till havets botten. Vasaskeppet sjönk strax utanför Beckholmen i Stockholm endast 120 meter från land så de allra flesta ombord kunde räddas. Vraket, och de kvarlevor och föremål som blev kvar i vraket, utgör ett viktigt kulturarv för Sverige och övriga världen.

Stärkt kulturarvsforskning

Med ny forskning, som delvis finansieras av Riksantikvarieämbetet, vet man nu mycket mer om vad besättningen och medföljande hade på sig för kläder.

– Vasaskeppet är världsunikt och ger oss möjligheter att lära oss mer om människor, deras liv och hantverket i 1600-talets början. Vi på Riksantikvarieämbetet såg det här som mycket viktig forskning kring kulturarvet, säger Helena Victor som är samordnare på myndigheten och ansvarig för att stärka kulturarvsforskningen.

Bild på en modell/docka av en kvinna med tidstypiska kläder från Vasaskeppet
Nya DNA-undersökningar har avslöjat att ett av skeletten, som återfanns vid vraket och som tidigare tolkats som manligt, i själva verket kommer från en kvinna. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

Forskningsprojektet ”Vasas dräkter: Från fragment till klädesplagg”

Projektledare för forskningsprojektet är Fred Hocker, som också medverkar i SVT-programmet. Fred Hocker är fil. dr i antropologi och verksam som forskningsledare på Vasamuseet och Statens maritima och transporthistoriska museer. Syftet med forskningsprojektet, som påbörjades 2021, är att undersöka hur kläderna på skeppet Vasa såg ut, hur de tillverkades och även göra en del rekonstruktioner av kläder. Projektet lägger grunden för vidare forskning om dräktbruket i samhället.

En man och en kvinna arbetar med ett föremål vid ett mikroskåp.
Riksantikvarieämbetets laboratorium i Visby bistår i att analysera kläder och föremål. Foto: (CC BY)

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: