Nyhetsarkiv
Närbild på en insikt som kryper på grönt tygunderlag.
Långsprötad silverfisk, latin Ctenolepisma longicaudata, äter främst material som innehåller stärkelse, som papper och tapeter. Den är ett problem på många kulturinstitutioner och kan komma in i byggnader med nytt byggmaterial. Foto: ( CC BY)

Årlig enkät om incidenter som påverkar museernas samlingar

Skadedjur och vattenskador är det som främst ställer till med problem för museerna. Det visar sammanställningen av 2023 års enkätsvar från museer. Eftersatt underhåll av fastigheter, yttre påverkan som kraftiga regn och storm är andra problem museerna nämner.

I den årliga enkäten svarar 38 procent av museerna att de under året har haft problem med skadedjur. Främst långsprötad silverfisk, möss och mal. Vattenskada eller översvämning har drabbat 37 procent av museerna och i många fall har det varit fråga om takläckage eller skador som har uppkommit vid ombyggnationer.

– Det är intressant att se att museerna har koll och upptäcker skadedjuren. PRE-MAL, som de svenska museernas, bibliotekens och arkivens skadedjursgrupp heter, har arbetat med denna fråga i många år nu, och det vi ser i enkätsvaren kan vara ett resultat av det arbetet, säger Carola Häggström utredare vid Riksantikvarieämbetet.

Katastrofplaner tas fram på museer

I enkäten frågas också efter katastrofplaner. Enbart en tredjedel av museerna har idag en katastrofplan. Den säkerhetspolitiska situationen har gjort att detta arbete har fått större fokus och prioritet på museerna och enkätsvaren visar att många museer nu arbetar med att ta fram katastrofplaner.

– Roligt att se är att antalet centralmuseer som anger att de har katastrofplaner har ökat det här året. Flera av museerna har satsat mycket tid på detta och på ett gemensamt arbete med att ta fram planerna. Att göra riskanalyser, katastrofplaner och öva är ett ständigt pågående arbete och vi har tagit fram verktyg och mallar för att underlätta för museerna, säger Erika Hedhammar, utredare vid Riksantikvarieämbetet .

Svaren på enkäten bidrar med viktig kunskap

Enkätfrågorna om vilka incidenter som museerna har haft under året ställs i den årliga enkäten som Myndigheten för kulturanalys skickar ut till museerna för Riksantikvarieämbetets räkning i februari månad varje år.

De svar som museerna har bidragit med gör att Riksantikvarieämbetet får en god inblick i vilka problem museerna ställs inför. Flera av incidenterna som beskrivs i enkätsvaren kan också bidra som underlag till riskanalyser för andra museer och kan utgöra en grund för övningsscenarier.

Läs mer om incidentrapporten och om vad som påverkat museernas samlingar

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: