Nyhetsarkiv
männiksor står på ett golv och lyssnar på en kvinna
Sara Norrehed Riksantikvarieämbetet visar kulturarvslaboratoriet för deltagarna på mötet. Foto: (CC BY)

Sverige med när forskning inom EU kraftsamlar

Förra veckan undertecknades ett viktigt dokument som kan göra det möjligt för svenska kulturarvsforskare att samverka mer med europeiska kollegor och forskningsinstitutioner.

Riksantikvarieämbetet representerar Sverige i det europeiska forskarsamarbetet Joint Programming Initiative on Cultural Heritage and Global Change,  som förkortas JPI CH.

Den 13–14 juni arrangerade Riksantikvarieämbetet ett möte för samarbetspartners inom JPI CH. Tjänstemän och forskare från ett tiotal olika länder deltog och en av de viktigaste punkterna på mötet var  undertecknandet av ett dokument, en avsiktsförklaring, om ytterligare samverkan.

Samarbete mellan JPI CH och E-HRIS

Avsiktsförklaringen om att samverka tecknades mellan JPI CH och det som förkortas E-HRIS, European Research Infrastructure for Heritage Science.

Heritage Science omfattar tvärvetenskapliga studier med naturvetenskapliga metoder på kulturarvsmaterial. Målet är att skapa en gemensam europeisk infrastruktur för Heritage Science. Forskare från alla medlemsländer ska kunna använda forskningsanläggningar inom EU, där analyser och studier av kulturarv utförs och samverkan mellan länderna främjas. Förhoppningen är att Sverige och svenska forskare ska kunna delta i E-HRIS i framtiden.

– Sveriges engagemang i JPI CH har kraftigt ökat möjligheten för svenska kulturarvsforskare att söka och förhoppningsvis erhålla forskningsmedel från utlysningar inom EU:s ramprogram Horisont Europa i framtiden, säger Helena Victor, samordnare inom forskningsfrågor på Riksantikvarieämbetet och den som bjöd in till mötet.

Tackla stora samhällsutmaningar

Syftet med Joint Programming Initiatives (JPI:er) är att med gemensamma forsknings- och utvecklingsinsatser inom det europeiska samarbetet tackla stora och transnationella samhällsutmaningar.

JPI:erna lanserades som samarbetsform år 2009 efter initiativ av Europeiska kommissionen. JPI:erna drivs och leds av medlemsstaterna och samlar nationella departement, forskningsfinansiärer och myndigheter till gemensamt samarbete kring bland annat policyarbete och forskningsfinansieringsutlysningar.

Via arbetet med JPI:er vill man nå samarbete och gemensamma lösningar på det man kallar ”Grand Societal Challenges” – stora samhällsutmaningar.

JPI:er inom flera områden

Utöver kulturarvsforskningsområdet finns det idag det JPI:er inom flera områden – till exempel inom vattenförsörjning, klimatforskning, jordbruk, antiresistenta bakterier, neurodegenerativa sjukdomar, marin hälsa, urbana miljöer med mera.

När du vill veta mer

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: