Nyhetsarkiv
Vägen norrut mot Ritsem från Suorva, i världsarvet Laponia. Foto: ( CC BY)

Frågan om Laponia togs upp på världsarvskommittémötet i New Delhi

Världsarvet Laponia togs upp under Unescos pågående världsarvskommittémöte i New Delhi den 21-31 juli 2024 med anledning av planerad gruvverksamhet i Kallak. Världsarvskommittén uppmanade statsparten att inte fatta några ytterligare beslut i frågan innan rapporten från Unescobesöket vid Laponia presenteras vid nästkommande kommittémöte år 2025.

Vid Unescos världsarvskommittémöte i Riyadh 2023 fattades beslut om ett platsbesök till världsarvet Laponia av Unesco tillsammans med expertorganen Icomos och IUCN, ett så kallat Reactive Monitoring Mission. Beslutet fattades med anledning av regeringens beslut om att bevilja koncessionstillstånd för gruvutvinning av järnmalm vid Kallak och besöket genomfördes den 27-31 maj 2024, under ledning av Riksantikvarieämbetet i nära samarbete med Naturvårdsverket och Laponiatjuottjudus.

Beslut om flera krav på statsparten

Beslutet innehåller bland annat en notering om att synpunkter kring samernas rättigheter från två särskilda FN-rapportörer lyfts in i villkoren för koncessionen gällande Kallak, en oro över att statsparten har beviljat koncession för gruvutvinning i Kallak och att högsta förvaltningsdomstolen har godkänt beslutet. Det innehåller också ett krav om att inte fatta några beslut kring planerad gruvverksamhet eller övriga projekt som kan påverka världsarvet förrän världsarvskommittén tagit ställning till delegationens rapport vid 47:e världsarvskommittémötet som hålls 2025.

Anförande vid mötet

I samband med beslutet på mötet i New Delhi höll Sverige ett anförande som välkomnade kommitténs beslut mot bakgrund av den svenska positionen om att bejaka expertkunskap och vikten av god förvaltning av världsarv. Vid mötet gjordes även ett inlägg av International Indigenous Peoples’ Forum on World Heritage i egenskap av observatör och på Samiska rådets vägnar. Kritik riktades mot Sverige för att koncessionen inte föregåtts av tillräckligt robusta konsultationer med samerna vilket anses bryta mot deras rätt till principen om fritt och informerat förhandssamtycke under FN:s deklaration om urfolks rättigheter.

Samtidigt berömdes Sverige för att ha möjliggjort Unescos platsbesök till Laponia och att konsultationer med samerna nu genomförs. Den svenska delegationen till mötet i New Delhi består av Elene Negussie, Riksantikvarieämbetet och Louise Oscarsson, Sveriges permanenta delegation till OECD och Unesco.

När du vill veta mer:

Beslutsförslaget, som antogs i sin helhet, kan läsas på följande länk:
Ett tidigare pressmeddelande om Unescos besök till Laponia kan läsas på följande länk:
Unescodelegation på plats i Laponia | Riksantikvarieämbetet (mynewsdesk.com)

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: