Ett viktigt steg för heritage science i Sverige
Under 2024 går startskottet för EU:s nya forskningsinfrastruktur för heritage science. Infrastrukturen, kallad E-RIHS, är tänkt att bli ett nav för tvärvetenskaplig forskning inom exempelvis konsthistoria, arkeologi och konserveringsvetenskap.
Etableringen av E-RIHS är resultatet av drygt två decenniers forskningssatsningar inom EU och 14 länder deltar än så länge aktivt – dock inte Sverige som än så länge endast har observatörsstatus.
Sverige deltog i Iperion HS
Den senaste satsningen som EU genomfört inom heritage science, Iperion HS, avslutades 2023. Det var första gången som svenska organisationer och forskare deltog och Riksantikvarieämbetet har fungerat som koordinator för den svenska noden inom Iperion HS.
Positiva erfarenheter
För svenska kulturarvsinstitutioner har deltagandet i Iperion HS inneburit tillgång till metoder, analysinstrument och experter som har möjliggjort projekt som annars inte hade varit genomförbara.
– Iperion HS och liknande satsningar är mycket positivt för tvärvetenskaplig kulturarvsforskning i Sverige. Dels för att vi delar resurser mellan institutioner i hela Europa, dels för att projekt som Iperion HS stärker våra kontakter inom landet, säger Sara Norrehed, utredare vid Riksantikvarieämbetet.
Arena för naturvetenskap och humaniora
Heritage science är ett relativt nytt begrepp i det svenska forskningslandskapet och det är inte alltid självklart hur man hittar rätt med sin forskningsfråga.
– En helt avgörande faktor för heritage science är att det finns en arena för naturvetenskap och humaniora att närma sig varandra, det måste finnas en mötesplats, en nod för samordning och stöd, säger Sara Norrehed.
Läs en längre artikel på Riksantikvarieämbetets k-blogg där fyra forskare svarar på frågor om sina erfarenheter från Iperion HS och sina förhoppningar på E-RIHS.
Ett viktigt steg för heritage science i Sverige – fyra röster om ökat EU-samarbete (k-blogg.se)
När du vill veta mer
- Iperion HS (iperionhs.eu)
- E-RIHS (e-rihs.eu)
- Det svenska nätverket Heritage Science Sverige (heritagescience.se)