Nyhetsarkiv
Stor mötessal med många människor i publiken och en scen med en kvinna i klänning som talar och håller upp sin ena hand.
Konferensen Gestaltad livsmiljö gick av stapeln för fjärde gången på ArkDes i Stockholm. Foto: (CC BY)

Ekonomi och kvalitet på årets konferens om gestaltad livsmiljö

Vad kostar kvalitet? Behöver och kan vi tänka och räkna på nya sätt? Det var temat för årets konferens om gestaltad livsmiljö som gick av stapeln den 2 oktober på ArkDes i Stockholm. På plats, både fysiskt och digitalt, fanns drygt 1700 deltagare från regioner, kommuner, myndigheter och privat sektor.

Hur ska vi räkna för att uppnå ett hållbart och kvalitativt byggande som inte underställs kortsiktiga ekonomiska överväganden? Det var huvudfrågan på årets konferens om Gestaltad livsmiljö. Att alla värden inte går att kvantifiera vittnade många om. Men också att det går att räkna på andra sätt, framför allt när det gäller miljökonsekvenser. Andra värden som estetiska, kulturhistoriska eller sociala värden är svårare att räkna på.

– Vi ser att de kulturhistoriska värdena alltför ofta förbises i samhällsbyggnadsprocessen. Vi måste bli bättre på att både värna miljön, spara pengar och resurser och arbeta med alla hållbarhetsperspektiven som genomsyrar politiken för gestaltad livsmiljö. Därför är det viktigt att vi i det här sammanhanget kan lyfta goda exempel som visar på hur hållbarhet och kulturvärden kan var en god affär både ekonomiskt, socialt och miljömässigt, säger Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Det mest hållbara är att inte bygga nytt alls

Flera talare framhöll att den mest hållbara byggnaden är den som redan finns. Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef vid RISE, berättade exempelvis om hur man kan sänka både klimatavtryck och kostnader med varsam renovering. Det innebär att bevara de konstruktioner, material och produkter som går att bevara och förlänga livslängden i stället för att riva ut och sätta in nytt. På så sätt bevaras också kulturhistoriska värden.

En kvinna står på en scen i en stor konferenssal och talar inför en publik.
Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef vid RISE talade om att renovera och konvertera i stället för att riva och bygga nytt. Foto: (CC BY)

Anders Lendager, arkitekt och grundare av Lendager group berättade om att han alltid börjar med att ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt att bygga. Andra steget är att transformera befintlig bebyggelse och om inte det går är det tredje steget att bygga nytt, men då med så mycket återbrukade material som möjligt. För att klara det behövs innovation och nya lösningar, något som Lendager group har jobbat med att utveckla, där han kunde visa på både  stora utsläppsminskningar och ofta även lägre kostnader.

Återanvänd inte bara material utan hela byggnader

Flera talare framhöll att återvinning av hela byggnader genom att konvertera eller bygga om för nya behov är ett bra sätt att både bevara kulturhistoriska värden och spara miljö och resurser. Martin Rörby, arkitekturhistoriker gav ett konkret exempel på en framgångsrik konvertering av postterminalen Tomteboda i Solna utanför Stockholm, där nya verksamheter nu samsas. Genom att vårda och bevara de arkitektoniska, konstnärliga och kulturhistoriska värdena som redan fanns i byggnaden har intresset för lokalerna vuxit. Tomteboda utsågs 2023 till årets byggnad av byggbranschen och i dag är alla lokaler i byggnaden uthyrda.

En man står på en scen i en stor konferenssal och talar inför en publik.
Martin Rörby, arkitekturhistoriker, talade om transformationen av Tomteboda postterminal: ”Posten i retur eller en ikon att räkna med”. Foto: (CC BY)

Årets strålkastare

Traditionsenligt presenterades också mottagarna av utmärkelsen Årets Strålkastare – aktörer som på ett föredömligt sätt arbetat med gestaltade livsmiljöer. Årets strålkastare ska bidra till att sprida kunskap, goda idéer och initiativ och inte minst inspirera andra inom fältet gestaltad livsmiljö. 2024-års strålkastare gick till BY2030 – Kronobergs län, Avtryck för Framtid och Hållbara Hus i Västra Götaland.

En grupp människor poserar framför kameran.
Årets strålkastare 2024. Stående från vänster By 2030 – Eva Haraldsson, byarkitekt, Camilla Ottosson, samordnare, René Jaramillo ordförande regionala utvecklingsnämnden, sittande från vänster Sunny Sandström – verksamhetschef, Hållbar tillväxt, Region Kronoberg. Hållbara hus i Västra Götaland från vänster Mats Lindström och Ulf Henningsson. Avtryck för framtiden – Rolf Anderzon och Kajsa Willemark. Foto: (CC BY)

Om konferensen Gestaltad livsmiljö

Sedan 2020 genomför Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd årligen en gemensam konferens om gestaltad livsmiljö. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå, inom akademi eller bland privata aktörer.

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: