EU-direktiv om energiprestanda påverkar kulturarvet
EU-direktivet för byggnaders energiprestanda handlar om energi- och utsläppskrav för byggnader. Direktivet ska vara en del av svensk lagstiftning senast maj 2026 och kan få stor påverkan på byggnaders kulturvärden.
Det omarbetade EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD, även kallat Energiprestandadirektivet, trädde i kraft i maj 2024. Syftet är att unionens hela byggnadsbestånd ska vara så kallade nollutsläppsbyggnader senast år 2050. En viktig del i det omarbetade direktivet är att energieffektivisering även ska genomföras i det befintliga byggnadsbeståndet.
– Nu när direktivet ska implementeras i svensk lagstiftning arbetar vi med att hitta en bra balans mellan behovet att minska byggnaders energi- och klimatpåverkan och samtidigt värna byggnaders kulturvärden, säger Ebba Gillbrand, utredare på Riksantikvarieämbetet.
Kulturvärden kan påverkas men undantag möjliga
EPBD kan få stor påverkan på byggnaders kulturvärden, till exempel genom att nya tekniska lösningar behöver tillkomma som solpaneler eller andra energieffektiviseringsåtgärder. Det kan förvanska byggnader om åtgärderna inte utförs på ett varsamt sätt. Enligt direktivet kan kraven anpassas för kulturhistoriskt värdefulla byggnader som har officiellt skydd. Byggnader som används för andakt och religiös verksamhet, till exempel kyrkor, kan undantas helt.
Boverket och Riksantikvarieämbetet samverkar
Boverket och Riksantikvarieämbetet samverkar för att bebyggelse med kulturvärden inte ska påverkas negativt när EPBD införs i Sverige. Boverket har hittills fått fyra regeringsuppdrag som rör EPBD.
För tre av dem ska synpunkter inhämtas från Riksantikvarieämbetet:
- Uppdrag att fastställa metoder och definitioner enligt EPBD.
- Uppdrag att genomföra en översyn av systemet med energideklarationer.
- Uppdrag att ta fram underlag för genomförande av krav inom solenergi.
– Tillsammans med Boverket kommer vi också ta fram stöd, till exempelvis till kommunala bygglovshandläggare och certifierade energiexperter, för hur energieffektiviseringsåtgärder kan utföras utifrån kraven på varsamhet och hänsyn till kulturvärden, säger Ebba Gillbrand.
Korta fakta om EU-direktivet
- Energiprestandadirektivet (EPBD) är en del av 55-procentspaketet, ”EU:s gröna giv”, som innebär att EU senast år 2050 ska nå klimatneutralitet.
- EPBD, innehåller nya regler för att öka byggnaders energiprestanda och minska utsläppen, vilket ska bidra till EU:s energi- och klimatmål.
- EPBD, trädde i kraft den 28 maj 2024 och ska vara en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026.
- Alla byggnader som ägs eller används av offentlig sektor ska vara nollutsläppsbyggnader till 2028.
- Nya byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader till 2030.
- År 2050 ska hela byggnadsbeståndet vara nollutsläppsbyggnader – även befintliga byggnader.