Hållbarhet i fokus på Byggnadsvårdens konvent
Hållbar samhällsutveckling och vår byggda miljö var fokus när 500 hantverkare, materialproducenter, förvaltare, antikvarier, arkitekter och forskare träffades i Mariestad den 25–27 september. Konventet var liksom tidigare år utsålt.
Byggnadsvårdens konvent arrangeras vartannat år sedan 2013 och har stadigt vuxit sedan starten. På årets konvent deltog över 500 experter, inklusive ett hundratal föreläsare, fördelade på fler än 100 programpunkter. Seminarierna handlade om allt från hållbara material och byggnadstekniker till framtidsspaningar om byggnadsvårdens roll i samhällsutvecklingen och hur kulturmiljövården kan bidra med lösningar på dagens stora samhällsutmaningar.
Riksantikvarieämbetet på konventet
Riksantikvarieämbetet medverkade i ett tiotal programpunkter med fokus på dagsaktuella frågeställningar kopplat till vårt byggda kulturarv. Det handlade bland annat om svensk postmodernism, ett kulturarv vars kulturhistoriska värden ofta förbises och därför i högre grad än många andra byggnader riskerar att försvinna eller förvanskas, om vår årliga uppföljning av klimat och kulturmiljö och om hur det redan byggda kan tas tillvara på ett bättre sätt när arkitekter, konstnärer, formgivare, antikvarier tillsammans arbetar med att utveckla en plats i samverkan med lokalsamhället.
EU-direktiv för energiprestanda
På ett fullsatt seminarium berättade vi om arbetet med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda, som nu ska införas i svensk lagstiftning. Direktivet innebär att alla byggnader ska vara så kallade nollutsläppsbyggnader senast år 2050. Det kan få stor påverkan för byggnader med kulturvärden, till exempel om solpaneler eller andra energibesparande åtgärder behöver installeras.
Kurs om att bygga hållbara samhällen där människor vill leva
Riksantikvarieämbetet fick också tillfälle att berätta om vår nya kurs i gestaltad livsmiljö som tagits fram i samarbete med Boverket, ArkDes och Statens konstråd. Kursen ska ge en gemensam grund för länsstyrelser, kommuner, regioner, myndigheter och andra aktörer i arbetet med att utveckla och förvalta våra livsmiljöer.
Ökat stöd till kommmunerna
Under rubriken Kulturmiljö i samhällsomställningen – utmaningar och framgångsfaktorer, berättade vi om Riksantikvarieämbetets satsning på att öka stödet till kommunerna och varför. Ett stort ansvar för den bebyggda miljöns kulturvärden vilar idag på kommunerna inom ramen för det kommunala planmonopolet. Men kommunernas förutsättningar att arbeta med kulturmiljöfrågor i planeringen varierar och det finns många stora utmaningar och svåra avvägningar.
Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek deltog också med ett populärt och välbesökt informationsbord.
Startskott för Byggnadsvårdsårets jubileum 2025
Sist men inte minst var årets konvent avstamp för firandet av byggnadsvårdsårets 50-årsjubileum. 2025 är det 50 år sedan det Europeiska byggnadsvårdsåret 1975 utlystes av Europarådet i Strasbourg. I Sverige fick Byggnadsvårdsåret stort genomslag vilket har präglat kulturmiljövården sedan dess.
Under 2025 kommer ett stort antal aktiviteter att arrangeras bland en bredd av aktörer för att uppmärksamma jubileet och öka kunskapen om byggnadsvårdens bidrag till samhällsutvecklingen. Svenska byggnadsvårdsföreningen samordnar jubileet tillsammans med Riksantikvarieämbetet. På konventet lanserades också en ny webbplats för byggnadsvårdsåret. Där kommer information att fyllas på inför och under året.
Om Byggnadsvårdens konvent
Byggnadsvårdens konvent är en nationell arena för att stärka och utveckla byggnadsvårds- och kulturmiljösektorn genom fortbildning och erfarenhetsutbyte. Konventet är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet, Västra Götalandsregionens kulturförvaltning, Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Byggnadsvårdsföretagen.