SKÅNK 2024 – konferens om skogligt mångbruk och kulturarv
I Sunne i Värmland träffades forskare, skogsägare och myndigheter för att under tre dagar i oktober diskutera skogens mångfald av natur- och kulturvärden.
Konferensen SKÅNK arrangeras av Riksantikvarieämbetet. Årets möte arrangerades i Sunne den 22–24 oktober i samarbete med Länsstyrelsen i Värmlands län och Karlstads universitet. Temat för konferensen var mångbruk. Den svenska skogen ska fylla många olika behov i samhällsutvecklingen.
Skogen ska bidra till att samhället når klimatmål, energimål, miljömål och sociala mål. Den brukas ekonomiskt och ger råvara, samtidigt som den utgör en rekreationsmiljö. Inte minst bär skogen också på en mångfald av natur- och kulturmiljöer som berättar vår historia.
– Skogens betydelse för vår historia kan inte överskattas, men skogens kulturarv har också något att lära oss för framtiden. Traditionell kunskap och historiska sätt att bruka skogen kan hjälpa oss att utveckla framtidens mångbruk, sa riksantikvarie Susanne Thedéen som inledningstalade på konferensen via länk.
Om skogen ska kunna uppfylla dessa många, och ibland motstridiga, behov behöver grupper med olika perspektiv och ingångar till skogen mötas. Skogsägare, myndigheter, forskare och andra aktörer i skogen behöver komma samman och diskutera just mångbruk av skogen.
– För att lyckas med detta behöver vi varandra. Vi behöver kunskap, forskning, affärsidéer och praktik – och vi behöver dem tillsammans. För tillsammans har vi goda chanser att vända utmaningar till möjligheter, sa Susanne Thedéen.
Om SKÅNK
Arbetet med skogens kulturarv behöver utvecklas för att nå miljömålet levande skogar och målen för kulturmiljöarbetet. Riksantikvarieämbetet har i samverkan med hundratalet aktörer tagit fram en vision för kulturmiljöarbetet till 2030 om att alla oavsett bakgrund upplever att de kan göra anspråk på det kulturarv som format Sverige.
Det behövs plattformar för kunskapsutbyte, kunskapsuppbyggnad och nätverksskapande. Detta uppnås bäst genom samverkan mellan olika vetenskapsområden och aktörsgrupper. Förhoppningen är att SKÅNK ska vara en mötesplats för alla som är intresserade av att diskutera skogens natur- och kulturarv.