Nyhetsarkiv
En inglasad stor gångbro inne i ett hus. I taket syns en stor nonfigurativ takmålning i klara färger.
Konferensen Heritage Fridays anordnas i Det Kongelige Biblioteket i Köpenhamn. Bilden föreställer bron som förbinder den nyare delen av biblioteket med den äldre delen. Bron heter Kirkebybroen efter en av Danmarks stora konstnärer Per Kirkeby som har målat den 210 kvadratmeter stora målningen i taket. Foto: (PDM)

Heritage Fridays – tillsammans för skydd av kulturarv

Den 15 november anordnas Heritage Friday 2024 i Köpenhamn. Heritage Fridays är en konferens som hållits årligen sedan 2016 i syfte att samla kunskap om vilka hot det finns mot kulturarv och hur olika samhällssektorer kan samarbeta för att skydda kulturarv.

Årets Heritage Friday uppmärksammar att det är jubileumsår för 1954 års Haagkonvention om skydd av kulturegendom i händelse av väpnad konflikt. Det är organisationen Blue Shield Danmark som arrangerar konferensen i samarbete med Unesco Danmark.

Nordiska erfarenheter samlas

Konferensen fokuserar på det aktuella säkerhetspolitiska läget och behovet av ett förstärkt samarbete.  Experter från Danmark, Norge, Finland och Sverige samlas för att utbyta erfarenheter hur de arbetar aktivt med beredskap inom kulturarvsområdet.

En av de svenska representanterna är Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie och chef för Museiavdelningen vid Riksantikvarieämbetet:

– Att öka den nordiska samverkan och bygga beredskapen tillsammans med våra likasinnade grannländer är avgörande för att fullt ut kunna skydda kulturarv och därigenom vår demokrati, frihet och suveränitet i händelse av en väpnad konflikt, säger Eric Fugeläng.

Att skada kulturarv är ett krigsbrott

Att avsiktligt skada och förstöra kulturegendom under krig eller väpnad konflikt strider mot bestämmelserna i 1954 års Haagkonvention och därmed folkrätten. Trots det används kulturarv som frontlinje i ett flertal pågående konflikter.

– Förstörelse, plundring och illegal handel med kulturföremål är inte bara ett brott mot folkrätten, det är också en ytterst medveten militärstrategisk och säkerhetspolitisk handling i syfte att destabilisera, avlegitimera, avhumanisera och utradera kulturellt förankrade idéer, identiteter, folkgrupper och samhällen, säger Eric Fugeläng.

Nu i dagarna har Unesco kallat till ett krismöte angående den pågående förstörelsen av kulturarv i Libanon. Ett liknande extrainkallat krismöte hölls 2022 med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

– Vid mötet kommer det att beslutas om hjälpinsatser samt en förstärkt skyddsnivå för vissa kulturegendomar som är särskilt utsatta. Det är viktigt att Unesco kan agera snabbt i krissituationer som denna, precis som gjordes under 2022 med hjälp till Ukraina, säger Agnes Norberg, handläggare vid Riksantikvarieämbetet, som kommer att medverka vid det extrainkallade krismötet.

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: