Nyhetsarkiv
En kvinna med kort mörkt hår sitter vid ett skrivbord och undersöker material på bordet
Forskaren Lucrezia Milillo besökte Kulturarvslaboratoriet i Visby. Hon forskar på khipus, ett kommunikationsverktyg av trådar och knutar som användes i Inkariket bl a. Utrustningen och kompetensen som finns i laboratoriet är ovärderlig för Lucrezias forskning. Foto: (CC BY)

Nu välkomnar vi samarbeten inom heritage science

Utlysningen för nya samarbeten med Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium har öppnat. Genom att förena naturvetenskap och kulturarv utvecklar vi tillsammans nya kunskaper eller lösningar på angelägna problem och utmaningar. Skicka in förslag till samarbetsprojekt senast 10 januari 2025.

Många utmaningar på kulturarvsområdet kräver samarbete mellan flera organisationer och kompetenser. Vi efterlyser nu nya förslag på samarbeten där vi genom att kombinera naturvetenskap och kulturarv når nya kunskaper, metoder och erfarenheter.

Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium är en öppen nationell infrastruktur för heritage science, ett forskningsområde som förenar naturvetenskap och kulturarv. Vi främjar metodutveckling och kunskapsuppbyggnad för att bevara, använda och utveckla kulturarvet genom tvärvetenskapliga samarbeten mellan forskningsinstitutioner, universitet och kulturarvsaktörer som arkiv, bibliotek och museer.

Samarbeten över hela landet

Utlysningen är öppen för projekt som är knutna till en offentlig verksamhet.

Som gästkollega vid laboratoriet får du tillgång till avancerad dokumentations- och analysutrustning samt personal med bred kompetens inom kulturarv och naturvetenskap.  Våra mobila instrument ger möjlighet till analyser över hela landet.

Just nu välkomnar vi särskilt samarbeten inom:

  • Långsiktigt hållbar förvaltning av föremål, samlingar och bebyggelse.
  • Energi- och kostnadseffektiva tekniker, metoder och material för preventiv eller aktiv konservering.

Vi ser gärna förslag till projekt där både kulturarvsorganisationer och universitet ingår och som kan leda till större satsningar och vetenskaplig publicering. Vi samarbetar också gärna med studenter och doktorander.

Ansökan

Vi bereder nu i första hand förfrågningar som inkommer senast den 10 januari 2025 och återkommer med ett svar inom cirka 4 veckor.

Läs mer om ansökan och urval för gästkollegeprojekt här

När du vill veta mer

En man med keps står framför en röntgenmaskin i ett rum med tavlor.Foto: (CC BY)
En man och en kvinna står framför tavlan och röntgenapparaten. På väggen syns tavlan som ska röntgas och flera andra tavlor.
Riksantikvarieämbetets nya XRF instrumentet provas för första gången vid konstnärshemmet Brucebo. Foto: (CC BY)

”Nu kan vi skanna en hel målning”

Läs gärna även krönikan på Riksantikvarieämbetets K-blogg där Tom Sandström, utredare vid Kulturarvslaboratoriet, berättar om testerna av labbets nya spännande analysinstrument XRF , som  med en liten röntgenstråle kan läsa av ytor för att identifiera grundämnen.
– Nu kan vi skanna stora delar av en målning på bara några timmar och få en detaljerad bild av vilka material och pigment som använts, säger Tom Sandström.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: