Kulturarvslaboratoriet gav svar om antik bronsurna
I ett gästkollegeprojekt med både svenska och kinesiska forskare har experter vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium kunnat hjälpa till med att analysera och få svar om ett 3000 år gammalt kinesiskt bronslock. Föremålet finns på Östasiatiska museet i Stockholm.
Föremålet i fråga är ett lock till en urna, gjutet i brons. Det är ett rituellt föremål som användes för 3000-4000 år sedan i Kina.
– Genom att röntga föremålet från olika vinklar har vi kunnat identifiera gjutteknik och konstruktion av föremålet, vilket ger information om proveniens och ålder på föremålet. Vi har dessutom analyserat bronsmetallens sammansättning med XRF-teknik, säger Kaj Thuresson, utredare vid Riksantikvarieämbetet som lett undersökningarna på plats.
Undersökningarna bekräftade att föremålet är tillverkat omkring 1000 år före vår tideräkning, under Zhou-dynastin, och att det tillverkats i den del av imperiet som då kallades Ji.
En kontakt från Hong Kong
Bronslocket införskaffades av J.G. Andersson i Tianjin 1927. Det ägs av svenska staten och förvaras i samlingarna vid Världskulturmuseerna. Michel Lee, som är kurator vid museet, kontaktades av Forskare från Hongkong (Dr. Lei Chinhau, Education University of Hong Kong) och USA (Dr. Yan Sun, East Asian Art History, Gettysburg University) som ville undersöka föremålet med röntgen. Tillsammans ansökte de om hjälp med analyser vid Kulturarvslaboratoriet.
Vetenskaplig artikel
Resultaten från analyserna vid Kulturarvslaboratoriet i Visby ska resultera i en vetenskaplig artikel författad av de båda forskarna. I ett brev efter hemkomsten uttrycker Dr. Lei Chinhau sin stora tacksamhet över att ha fått hjälp med analyserna.
”Yan Sun och jag är så glada att röntgenundersökningarna blev lyckade. Jag skriver för att uttrycka vår stora tacksamhet över att ni kunnat erbjuda den här möjligheten och för samarbetet kring det här forskningsprojektet. Det var ett stort nöje att träffa er alla i Sverige och att få uppleva den vackra hösten vid världsarvet i Visby”, skriver han.
Att vara gästkollega på Kulturarvslaboratoriet
Forskare från hela landet och utlandet kan ansöka om att vara gästkollega på Kulturarvslaboratoriet i Visby. Där finns möjlighet att utföra avancerade tester och analyser med laboratoriets analys- och dokumentationsutrustning.
Arbetet görs i nära samarbete med personal på laboratoriet som har bred kompetens inom området kulturarv och naturvetenskap. Utöver själva testerna så bistår laboratoriet forskaren med att bearbeta och diskutera frågeställningen samt analysera och utvärdera resultaten.
– Kulturarvslaboratoriet är en del av den forskningsinfrastruktur inom heritage science som vi just nu bygger upp i Sverige och Europa. Laboratoriets avancerade analysutrustning kan därmed användas för att ta fram ny och spännande fakta om vårt kulturarv både i Sverige och internationellt. Genom vårt samarbete med Världskulturmuseerna kan vi stödja dem att driva forskning på deras samlingar och vi hoppas att de fina röntgenbilder som togs kan komma att ingå i en framtida utställning, vid exempelvis Östasiatiska, säger Kaj Thuresson.