
Enklare följa Kulturminnesvårdens äldsta historia
Sedan hösten 2024 pågår ett forsknings- och digitaliseringsprojekt om Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademiens äldsta historia, även kallat RiViH-projektet. Nu blir det enklare att följa projektet, med en färdig digital plattform och ett nyhetsutskick där man kan följa utvecklingen av projektets resultat.
Under två år kommer unika och sköra arkivhandlingar som speglar den svenska kulturminnesvårdens äldsta historia att digitaliseras. Under projektet, som finansieras av Vitterhetsakademien, genomförs även forskning på de aktuella samlingarna. Resultaten från projektet publiceras löpande.
– Ett viktigt mål för oss är att fortlöpande under projektet presentera både våra nya forskningsresultat och nyligen digitaliserade arkivhandlingar. Ett steg på vägen är den projektplattform som nu finns tillgänglig och ett återkommande utskick med nyheter om vårt arbete, säger Ola Wolfhechel Jensen, projektledare på Riksantikvarieämbetet.
Projektet är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Kungliga biblioteket. Och redan nu finns strax över 50 digitaliserade handskrifter tillgängliga i Arkivsök och ytterligare 64 att läsa digitalt på Manuskripta. Däribland den mytomspunna samlingsvolymen Sumlen, med anteckningar från den första riksantikvarien Johannes Bureus, som finns på Kungliga biblioteket. Läs mer om digitaliseringen av det verket på KB:s webb.
Flera ingångar i projektet
För den som vill veta mer om projektet finns nu en digital plattform på Riksantikvarieämbetets hemsida. Den uppdateras med information och aktuella artiklar om projektet. Där kan du bland annat läsa om arkivmaterialets bakgrund och innehåll, den forskning projektet bedriver och hitta länkar till digitaliserade arkivhandlingar och publicerade projektresultat.
– Vår plattform gör det möjligt för alla som är intresserade att följa hur vårt arbete med digitaliseringen och forskningen går till, men också hur vi praktiskt arbetar med exempelvis konservering av sköra och skadade gamla arkivhandlingar, säger Ola Wolfhechel Jensen.
Återkommande uppdateringar genom nyhetsbrevet
I veckan publicerades också det första i en rad nyhetsutskick om projektet. Varje nytt nummer av Meddelanden från RiViH-projektet blir åtkomlig via projektets digitala plattform, där du även hittar blogginlägg och andra presentationer av projektet. Du kan även prenumerera på nyhetsbrevet och får det då via din mejl.
Projektet pågår fram till hösten 2026. Om du har frågor om samarbetsprojektet eller vill ta del av nyhetsbreven via mejl hör då gärna av dig till projektledaren Ola Wolfhechel Jensen på Riksantikvarieämbetet (se kontaktuppgifter på sidan) och Chris Haffenden, delprojektledare på Kungliga biblioteket.
När du vill veta mer