Paris och Viva Tech
I maj besökte vi Paris för att bland annat träffa den franska Kulturarvsinkubatorn och gå på mässan Viva Tech.
En kort rapport från besöken finns nedan, med länkar till både verksamheterna och andra lästips.
L’Incubateur du patrimoine – Centre des monuments nationaux
I Paris finns en kulturarvsinkubator som öppnade sin verksamhet juni 2018. Vi träffade Bettina Gardelles som ansvarar för verksamheten, för att utbyta erfarenheter, inhämta kunskap och inspiration för att utveckla vår inkubator här i Sverige.
Huvudman för verksamheten är Centre des monuments nationaux (CMN) som är en myndighet som ansvarar för 100 monument och byggnader runt om i Frankrike, men också kulturarvsfrågor. Den franska kulturarvsinkubatorn liknar på många sätt vår verksamhet, deras erbjudande till start-ups och entreprenörer, de erbjuder expertkunskap från myndigheten och dess nätverk, möjlighet till kontorslokaler och affärsutvecklingsstöd. På en punkt skiljer de sig dock mot oss, då de kan erbjuda deltagande bolag testyta på någon av de 100 sevärdheter myndigheten förvaltar. Detta var något vi tog med oss och se om vi kan lösa åt våra bolag, via våra nätverk.
Vidare diskuterade vi urvalsprocesser, de behov som både våra och deras bolag har av stöd samt vikten av att de fysiska träffar vi haft.
Den franska kulturarvsinkubatorn har nu tagit in en ny grupp av bolag, vill du läsa om tidigare deltagare kan du göra det här.
Länk till L’Incubateur du patrimoines hemsida.
Atelier des Lumières
I en industrilokal (ett nedlagt järngjuteri) i centrala Paris finns AdL som är en multimediainstallation där konst ackompanjerat av musik visas på ett nytt sätt. Projiceringar i sig är inget nytt, men på det sätt AdL har nyttjat tekniken uppstår något nytt. Över hundra projektorer projicerar delar av konstverk på väggar, golv och pelare. När vi besökte AdL visades en föreställning med konst av Van Gogh samt två kortare föreställningar (Dreamed Japan, med japansk konst samt Verse av Thomas Vanz).
Att arbeta med projiceringar och musik för att skapa nya konstupplevelser och få möjlighet att visa världskänd konst på andra ställen än museer och gallerier verkar bli allt vanligare. Företaget bakom AdL sätter upp ”konsthallar” på andra orter och det finns dessutom flera andra företag som erbjuder liknande koncept. Vill du se något liknande i Sverige kan du besöka Kalmar Slott och titta på Van Gogh Alive – The Experience.
Läs gärna även vår kollega Viktor Lindbäcks blogginlägg om Atelier des Lumiéres på k-blogg.
Länk till Atelier des Lumières hemsida.
Viva Tech
Viva Tech är en stor tech- och entreprenörmässa som hålls årligen i Paris, denna gång på Paris Expo Port de Versailles. Vi besökte mässan under tre dagar den 16 – 18 maj. Det var en överväldigande mängd utställare, föreläsningar, och besökare: 450 föreläsare, 200 sessions, 9 olika spår/teman och tusentals besökare per dag samt många side events man kunde gå på till sent på kvällen. Vi försökte fokusera mest på startup- och innovationsföreläsningar, men hamnade på en hel del annat tech-relaterat också. Viva Tech erbjuder ett intressant utbud och mycket att välja på men det är ganska utmattande att navigera i folkmängden mellan olika scener och föreläsningar, och de mest populära föreläsarna/scenerna kunde man inte lyssna på, på grund av stort publiktryck, det var fullsatt långt innan start.
Vi lyssnade också på alla pitchar (ca 60 teams) på Viva Tech’s TechCrunch Hackathon. Teamen fick en minut på sig att pitcha sin idé/prototyp och vi kan konstatera att de som hade övat på sin presentationsteknik också var de som vann tävlingen eller kom högt upp i rankningen.
Några highlights från Viva Tech 2019
La Conciergerie
Vi besökte också La Conciergerie, en del av det gamla kungliga palatset som senare blev fängelse. Idag används delar av byggnaden inom rättsväsendet.
Hundratals fångar transporterades från La Conciergerie till giljotinen under franska revolutionen. Marie Antoinette satt i en egen lite “lyxigare” cell (om än spartansk) i väntan på sin avrättning.
Vi lånade en Histopad, ett Augmented Reality-verktyg, och gick runt i besöksdelen av La Conciergerie. Genom 3D-rekonstruktioner och interaktiva funktioner kompletterar och förmedlar Histopad de olika salarna och rummens historiska atmosfär och utsmyckning. Vi tyckte att Histopad fungerade ganska bra och att det helt klart gav oss som besökare lite mer förståelse för hur rummen användes och hur det kunde se ut.