Sverige har fått en ny riksantikvarie
Den 15 april började Joakim Malmström uppdraget som Sveriges riksantikvarie och myndighetschef för Riksantikvarieämbetet. Han är filosofie doktor i historia och kommer närmast från Naturhistoriska riksmuseet där han varit myndighetschef sedan år 2017.
Joakim Malmström är historikern som på bara några år hunnit vara universitetschef, överintendent på museum och nu, Sveriges riksantikvarie.
Malmström är 43 år och har god erfarenhet av att arbeta med musei-, kulturarvs-, och forskningsfrågor i ledande positioner inom statsförvaltningen. Han har innehaft ett antal förtroendeuppdrag inom universitets- och högskolevärlden, liksom inom kulturarvssektorn, bland annat som ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd.
År 2017 blev han landets yngsta myndighetschef då han av regeringen utnämndes till överintendent vid och chef för Naturhistoriska riksmuseet, ett uppdrag som han nu går vidare från till tjänsten som riksantikvarie och chef för Riksantikvarieämbetets 250 medarbetare.
Vad var det som gjorde dig intresserad av tjänsten?
– Det har varit jättespännande att leda en kulturarvsinstitution, ett museum. Men möjligheten att få jobba med hela kulturarvssektorn med alla dess aktörer, och försöka åstadkomma samordning som jag ser som så viktigt, det känns som en utmaning jag inte kunde missa.
I Riksantikvarieämbetets podcast K-podd berättar Joakim Malmström själv om sina drivkrafter, tankar om kulturarvet och det märkliga i att börja på nytt jobb mitt i en pandemi.
K-podd 61: Joakim Malmström – första dagen som riksantikvarie
Joakim Malmström är den 32:a i ordningen som riksantikvarie sedan ämbetet inrättades av Gustav II Adolf den 20 maj 1630. Läs mer om Riksantikvarieämbetets historia och om vilka personer som tidigare innehaft uppdraget som riksantikvarie.