Vanlig mjölbagge – Tenebrio molitor
Larven är känd under namnet mjölmask och kan leva på döda möss, geting- eller fågelbon, dun, spillning och spannmålsprodukter. Får högst en generation per år, vilket gör att risken för skadegörelse är relativt liten.
Om insekten
Förekommer i naturen i hela Sverige upp till Norrbotten.
VuxenBrunsvart ca 10-18mm. LarvenLånga larver, kan bli upp |
Levnadsbetingelse
En mycket rörlig skalbagge som lätt flyger in genom öppna fönster för att hitta föda och plats för äggläggning. Lägger mellan 400 till 500 ägg. Larven är tålig mot svält och kan klara upp till 9 månader utan föda.
Skador
Utvecklingstiden är förhållandevis lång, vilket gör att skadetakten inte är så hög. Tidigare var den ett stort problem i spannmålslager.
Förebyggande åtgärder
Text uppdateras inom kort
Att upptäcka angrepp
Angriper oftast inte föremål. Har man föremål eller utställningsexemplar av spannmål kan det dock vara en risk.
Fällor
–
Åtgärder vid angrepp
Vid upptäckter av angrepp behöver föremålet och området saneras och föremålet behandlas. Om föremålet kan frysas, gör det, om inte överväg annan behandling såsom låg syrehalt eller uppvärmning. I sista hand använd kemisk bekämpning. Städa regelbundet med dammsugare i sprickor och håligheter. Hålla rent så gott det går. Även föremålen ska vara rengjorda innan de ställs undan för förvaring. För frysning, se Vårda väl – Bekämpa skadeinsekter med frysning.
Namn på olika språk
- Latin: Tenebrio molitor
- Norska: Stor melbille
- Danska: Melbille
- Finska: Jauhopukki
- Engelska: Yellow mealworm
- Tyska: Mehlkäfer