Kulturarv i krig och konflikt

Kulturarvets betydelse i krig och konflikt har fått ökad uppmärksamhet under senare tid. Det gäller inte minst i samband med Rysslands pågående invasionskrig i Ukraina.

På denna sida har vi samlat användbara underlag som berör kulturarvets betydelse i krig och konflikt; beredskapen för skydd av kulturarv i Sverige i ett historiskt perspektiv samt aktuellt forskningsläge inom området.

McWilliams, Anna och Olsson, Sofia. (2024)
Hoten mot kulturarven – En analys av aktörsdrivna hot mot kulturarv i Sverige (foi.se)

Rapporten redogör för den analys av hoten mot kulturarv som genomförts vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Analysen har utförts på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.

Se en inspelad föreläsning där författarna ger en kort genomgång av rapporten Hoten mot kulturarven. Filmen är på engelska, med engelsk textning och är 17 minuter lång. 

McWilliams, Anna. (2022)
Kulturarvets betydelse i krig och konflikt – En diskussion om behov av kulturarvsforskning för totalförsvaret (foi.se)

I denna publikation från FOI från december 2022 diskuterar forskaren Anna McWilliams hur kulturarv används i krig och konflikter och dess betydelse i totalförsvaret.

McWilliams har också skrivit FOI Memo 7963 (2022) : Skydd av kulturarv vid krig och krigsfara (foi.se)

Legnér, Mattias. (2022)
Skydd av kulturarv : Kunskapsöversikt på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Riksantikvarieämbetet (diva-portal.org)

Mattias Legnér vid Uppsala universitet har genomfört en översikt på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Riksantikvarieämbetet för att skapa en gemensam utgångspunkt i det fortsatta arbetet med skydd av kulturarv i händelse av krig eller krigshot. Syftet med studien är att åstadkomma en sammanställning av utvecklingen på området och aktuell reglering, och att ge förslag till prioriteringar.

Haldén, Peter. (2016)
Kulturarv i krig och konflikt : en forskningsöversikt (diva-portal.org)

I en forskningsöversikt från 2016 finansierad med FoU-anslag från Riksantikvarieämbetet ges en historisk genomgång av kulturarv i krig och konflikt. Forskningsöversikten är skriven av Peter Halldén med kollegor vid Försvarshögskolan och går igenom hur kulturarvet påverkats vid en rad konflikter från första världskriget fram till våra dagar.