Nyhetsarkiv
Stor äldre tegelbyggnad med klocktorn, och en trädallé längs gatan framför.
Centralposthuset vid Vasagatan i Stockholm är en av fyra fastigheter som har utsetts till nytt statligt byggnadsminne. Foto: (CC BY)

Fyra nya statliga byggnadsminnen utsedda efter förslag från Riksantikvarieämbetet

Regeringen har beslutat att Centralposthuset och Ryningska palatset i Stockholm, Tumba bruk i Botkyrka och delar av Stumholmen i Karlskrona ska bli statliga byggnadsminnen.

Statligt ägda fastigheter med synnerligen höga kulturhistoriska värden ska skyddas som statliga byggnadsminnen enligt förordningen om statliga byggnadsminnen. Riksantikvarieämbetet är tillsynsmyndigheten.  Privatägda fastigheter ska skyddas som enskilda byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen – där är länsstyrelsen tillsynsmyndigheten.

De fyra fastigheterna har tidigare varit skyddade som byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen (KML) med länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.

Riksantikvarieämbetet väcker frågan om statliga byggnadsminnen

Det är alltid regeringen som fattar beslut om att förklara statligt ägda byggnader, parker, trädgårdar, andra anläggningar och bebyggelseområden för statliga byggnadsminnen. Riksantikvarieämbetet föreslår och föredrar beslut för regeringen.

Ofta är det Riksantikvarieämbetet som väcker frågan om att inrätta ett statligt byggnadsminne, men vem som helst har rätt att väcka frågan enligt kulturmiljölagen. Normalt sett undersöker Riksantikvarieämbetet alla förslag, även de som väckts av andra än myndigheten.

Regeringen har nu fattat beslut om att anläggningarna, som ägs av staten, istället ska förklaras som statliga byggnadsminnen enligt förordningen om statliga byggnadsminnen (FSBM). Skyddsbestämmelser för respektive anläggning ska tas fram av Riksantikvarieämbetet och samrådas med Statens fastighetsverk.

Garanterar långsiktighet

– Anläggningarna har synnerligen höga kulturhistoriska värden och berättar om olika, viktiga, delar av Sveriges och den statliga förvaltningens historia, säger Kersti Lilja som är byggnadsantikvarie och handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Avsikten med byggnadsminnesförklaringen är att garantera ett långsiktigt bevarande och underhåll av hög kvalitet men även att tillgängliggöra byggnader och miljöer så att människor nu och i framtiden ska kunna få ta del av historiska kunskaper och upplevelser.

Läs mer i regeringens pressmeddelande

Centralposthuset, Stockholms kommun och län

Bilden visar en stor äldre byggnad i sten med en gata i förgrunden.
Centralposthuset vid Vasagatan i Stockholm, numera ett statligt byggnadsminne. Foto: (CC BY)

Centralposthuset vid Vasagatan är den tongivande svenske arkitekten Ferdinand Bobergs första monumentalbyggnad. Byggnaden, som stod klar 1903, är ett tydligt exempel på den statliga förvaltningens expansion vid sekelskiftet 1800/1900. Byggnadsverket räknas som ett av svensk arkitekturs mästerverk med tydliga jugendinslag. Fram till 2004 tillhörde huset Posten. Efter det byggde Statens fastighetsverk om huset till lokaler för Regeringskansliet. I dag inryms också ett konferenscenter.

 

Ryningska palatset i Gamla stan, Stockholms kommun och län

Bilden visar äldre hus, takåsar och himmel i Gamla stan.
Ryningska palatset i Gamla stan i Stockholm, i bildens mitt, är ett av fyra nya statliga byggnadsminnen. Foto: (CC BY)

Huvudbyggnaden på Stora Nygatan 2 uppfördes 1641–1644 för riksamiralen Erik Ryning och hans hustru Maria Elisabet Kurzels. Palatset speglar hur samhället förändrats under 350 år. Det är också ett minne av Sveriges tid som en stormakt på 1600-talet. Som privatpalats hade byggnaden olika ägare fram till 1860-talet. År 1950 blev staten ägare och idag används lokalerna som kontor för bland annat Arbetsdomstolen.

 

Del av Stumholmen i Karlskrona, Karlskrona kommun, Blekinge län

Bilden visar en ö med flera byggnader, båtar och havet runt omkring.
Delar av ön Stumholmen i Karlskrona med sina många historiska militära byggnader har utsetts till statligt byggnadsminne. Foto: (CC BY)

Stumholmen, den lilla ön i centrala Karlskrona, har haft militärt anknutna verksamheter sedan 1680-talet. Ön var en militärt sluten stadsdel fram till 1990-talet då den öppnades för allmänheten. En obruten historisk kontinuitet kan avläsas i byggnadsbeståndet som består av en rad världsunika militärhistoriska anläggningar, daterade från 1700-talet fram till 1950-talet. I dag finns bland annat Marinmuseum på ön. Utnämningen till statligt byggnadsminne avser delar av ön.

 

Tumba bruk, Botkyrka kommun, Stockholms län

Bilden visar en stor gul byggnad i tre våningar.
Tumba bruk har utsetts till statligt byggnadsminne. Här är det så kallade Klockhuset vid det gamla pappersbruket. Foto: (PDM)

Tumba bruk representerar en levande bruksmiljö med kontinuitet från 1700-talet fram till i dag, och en unik historia som Riksbankens pappersbruk. År 1750 startade Riksbanken sin pappersframställning till sedelpapper. Papperstillverkning och tryckeri av sedlar pågick här ända fram till 2019, sedan Sveriges Riksbank 2002 sålt produktionen till ett företag. Den unikt samlade bruksmiljön berättar genom byggnaderna om den 250 år långa industriella verksamheten och om svensk sedelhistoria.

Läs mer

Läs mer här om hur ett statligt byggnadsminne inrättas.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: