Onsdagskväll i Östra stallet: ”Kvinnliga byggherrar i Stockholm 1725-1874”
I vårens första onsdagsföreläsning berättar Christopher Vainesworth, arkivarie och doktorand i konstvetenskap, om sin forskning kring kvinnor som byggherrar under 17- och 1800-talen. Du får höra om hur änkor och ogifta kvinnor genom byggande inte bara påverkade hur Stockholm såg ut, men också möjligheterna till hur de kunde leva sina liv. Hur kunde byggnader under 17- och 1800-talen användas som en väg till försörjning?
Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar.
Onsdag 24 januari: ”Kvinnliga byggherrar i Stockholm 1725-1874”
Inom arkitekturhistoria har fokus ofta legat på kända arkitekter eller monumentala byggnader, men sällan på byggherrarna. Christopher Vainesworths forskning utgår från 16 000 bygglovsritningar mellan från åren 1713-1874, där ett urval av 650 ritningar är bygglov med kvinnor som byggherrar. Forskningen rör byggnader som dels inte finns bevarade, och som dels inte tidigare varit i forskningsfokus. Bebyggelsen består av allt från uthus, avträden, vedbodar och annan gårdsbebyggelse, till palats, hyreshus, stugor, bowlingbanor, växthus och salubodar.
Preliminära resultat visar att en stor del av byggnaderna som uppförs av kvinnor i egenskap av byggherrar har tillkommit med en tanke på försörjning. Det är till exempel rum på vinden som kan hyras ut, eller salubodar i bottenvåningen på ett bostadshus.
Det är tydligt att kvinnorna genom att bygga måste förhålla sig till förutsättningar som att inte kunna ha ett yrke, att begränsas utifrån kön och klass, men att byggnaderna i många fall används för att parera detta genom försörjning och självständighet.
Christopher Vainesworth är arkivarie vid Stockholms stadsarkiv sedan 2015, och doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet sedan 2023. Han forskar om arkitektur och bebyggelse samt byggherrar under 17- och 1800-talen och har länge arbetat med Stockholms stadsarkivs kart- och ritningsarkiv.
Läs mer
Hela programmet för vårens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek