Svartvita teckningar och arkivhandlingar som rör Ismanstorp.
Till vänster: Målningar av ringmurens portar, teknik: kol och akryl på träpannå. Målningarna ingår i verket ”Undersökning av Långlöt 30:1” (Maria Jonsson, 2022). Till höger: Handlingar rörande Ismantorps borg. Ur serien Fastighetshandlingar (F4D), Ämbetsarkiv 3, Gemensamma handlingar. Ismantorps borg förvaltades av Riksantikvarieämbetet fram till 2015. Foto: (CC BY)

Onsdagskväll i Östra stallet: ”Att skapa konst av arkiv. Konstnärligt utforskande av Ismantorps borg”

Hur kan det se ut när en konstnär tar sig an historisk dokumentation om en plats? Den 17 april får du möta Maria Jonsson, konstnär och arkivarie, som har använt sig av dokumentation ur Riksantikvarieämbetets arkiv i ett konstprojekt som kretsar kring Ismantorps borg.

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar. 

Onsdag 17 april: ”Att skapa konst av arkiv. Konstnärligt utforskande av Ismantorps borg”

Ismantorps borg på Öland är en av Sveriges mest välbevarade fornborgar. Fornlämningen har under flera århundraden varit övervuxen, svåråtkomlig och svåravbildad. Den omgärdande skogen har på samma gång hållit borgen och dess minne intakt, samtidigt som växtligheten, då den fortfarande täckte området, medverkat till att förvränga den offentliga bilden av hur fornlämningen uppfattas. Maria Jonsson intresserar sig i sitt konstnärskap för skog och växtlighet, och har därför valt att i sina verk lyfta fram hur skogen och naturen har tolkats och behandlats i relation till fornlämningen.

Handlingarna hon tagit del av ur arkivet består av rapporter, utredningar, tillstånd, beslut och dokumentation framtagen av antikvarier, arkeologer, forskare och statstjänstemän, som i olika ärenden besökt, undersökt eller uttalat sig om fornborgen. I dokumentationen kan man följa de aktiviteter som skett kring Ismantorps borg och de tolkningar och omtolkningar som gjorts av anläggningen och dess funktion. Men också hur den omgärdande skogen har beskrivits, till exempel som ett hinder för de som vill undersöka platsen. Men även att växtligheten paradoxalt nog sägs ha skyddat borgen mot förstörelse på samma gång som den utmålas som ett potentiellt hot mot fornlämningen fortsatta bevarande.

Foto på Maria Jonsson med två tavlor i bakgrunden.
Maria Jonsson Foto: Simon Johansson (CC BY)

Maria Jonsson bedriver konstnärlig verksamhet parallellt med arbetet som arkivarie vid Riksantikvarieämbetets arkiv. I sitt senaste konstprojekt ”Undersökning av Långlöt 30:1” har hon arbetat inom båda fält – arkiv och konst – för att bidra med en konstnärlig tolkning av aktiviteterna vid fornlämningen Ismantorps borg.

Läs mer

Hela programmet för vårens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på:  raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm, Östra stallet
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang