Riksantikvarieämbetets öppna data
Riksantikvarieämbetet vill att kulturarvsinformation sprids och används vidare i olika sammanhang. Därför arbetar vi för att all vår data ska vara tillgänglig, öppen och användbar för alla.
Öppna data är digitaliserad, offentlig information som vem som helst kan ta del av och använda till valfritt ändamål. Många svenska myndigheter tillhandahåller öppna data, däribland Riksantikvarieämbetet.
Riksantikvarieämbetet tillhandahåller öppna data om exempelvis kulturhistoriks bebyggelse, kulturhistoriska lämningar, arkeologiska uppdrag och världsarv.
Riksantikvarieämbetets öppna data
Om Öppna data-portalen
Den mesta av vår öppna data finns Riksantikvarieämbetets öppna data-portal och beskrivs med metadata (data om data). Där kan du även se hur den kan levereras – om den laddas ned som filer, anropas via visningstjänster, s.k. WMS, eller om det finns direktåtkomst via API:er.
Tänk att kvaliteten på informationen kan variera, använd inte innehållet för att detaljplanerna projekt eller markarbeten utan först att kontakta aktuell tillsynsmyndighet.
Material med upphovsrätt
Riksantikvarieämbetet har valt Creative Commons licensmodell, för allt vårt material som vi publicerar fysiskt eller digitalt. Modellen beskriver på ett enkelt sätt hur man får använda materialet. För våra öppna data använder vi följande licenser, där upphovsrätt förekommer:
- Creative Commons Zero (CC0), vilket innebär den är fri att använda, sprida vidare och modifiera utan några som helst begränsningar.
- Creative Commons Erkännande (CC BY), vilket innebär att den är fri att använda, sprida vidare och modifiera, även för kommersiella syften, så länge upphovspersonens namn anges.
Läs mer om Creativ Commons och licenserna här.
Öppna data som inte finns i Öppna data-portalen
Riksantikvarieämbetet publicerar även öppen data på andra plattformar och i andra kanaler som som är fri att använda vidare. Här ser du vilka, vad de innehåller och vilken upphovsrättsmärkning de har.
Länkad öppen data
- Kulturarvslaboratoriet, Zenodo.se: (CC BY 4.0)
Datamängder från gästkollegeprojekt i kulturarvslaboratoriet. - K-samsök API: (CC0)
K-samsök samlar, tillgängliggör och länkar ihop kulturarv från svenska museer och andra minnesinstitutioner. Inlänkningsbara mediafiler är dock licensierade enligt K-samsöks rättighetsmodell. - Databas för användargenererad data API: (CC0)
K-samsöks databas för användargenererad data innehåller länkar mellan olika kulturarvsobjekt i K-samsök samt mellan K-samsök och Wikipediaartiklar, Wikimedia Commons och forsknings-publikationer i Libris.
Auktoriteter
- Geografisk auktoritet för socknar: (CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - Geografisk auktoritet för kommun: (CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - Geografisk auktoritet för landskap:(CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - Geografisk auktoritet för län (CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - Resurs för länder som är kopplad till Geonames: (CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - Resurs för kontinenter som är kopplad till Geonames: (CC0)
Auktoritetslista som används i K-samsök. Används inte i Riksantikvarieämbetets övriga tjänster. - SKOS vokabulär för profilstilar på runstenar, efter Gräslund och Ljung: (CC0)
- Auktoritetslista för profilstilar på runstenar efter Gräslund och Ljung; används i K-samsök och Runor.
- SKOS vokabulär för korsformer på runstenar, efter Lager: (CC0)
Auktoritetslista för korsformer på runstenar efter Lager; används i K-samsök och Runor. - SKOS vokabulär för brakteattyper: (CC0)
Auktoritetslista för brakteattyper; används i K-samsök och Runor. - SKOS vokabulär för runologiska perioder: (CC0)
Auktoritetslista för runologiska perioder för att informera translittereringsschemat; används i K-samsök och Runor.