Ledarskapsutbildning

Digitala museilyftets ledarskapsutbildning syftar till att stötta museisektorns chefer och ledare i arbetet med museernas digitala omställning. Utbildningen lägger en gemensam grund för vad digitalisering är, dess betydelse för museets uppdrag och erbjuder verktyg och metoder för att leda en hållbar digital transformation.

Den digitala utvecklingen skapar i snabb takt nya förutsättningar, möjligheter och verktyg för museer att arbeta med sitt uppdrag och att möta omvärldens krav. Med det kommer även nya arbetssätt, frågeställningar, kompetens- och resursbehov. Att leda en digital transformation kräver kunskap om området, men det handlar egentligen inte om teknik. Det handlar om människor och en digital kunskap och mognad att utvärdera och förstå vad det digitala bidrar med.

Digitala museilyftet är ett treårigt kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att höja den digitala kompetensen hos museipersonal för att stödja museerna i deras digitala omställning. Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och kommer att pågå 2023–2026.

Ledarskapsutbildningens innehåll

Digitala museilyftets ledarskapsutbildning kommer erbjuda deltagarna teori och kunskap kring digitalisering och att leda en digital transformation, men även verktyg att mäta, utveckla och förändra. Utbildningen kommer täcka följande ämnen:

  • Ett digitalt perspektiv på museiarbetet – vad innebär digitaliseringen för museets uppdrag?
  • Förändrings- och innovationsledning för museernas digitala omställning – vad händer när vi utmanar status quo?
  • Hållbar kompetensförsörjning – vilka behov finns imorgon och positionsförflyttningarna dit.
  • Användardriven digitalisering – hur digitaliserar, skapar och tillgängliggör vi kulturarvet baserad på användarens behov?
  • Etiska och inkluderade perspektiv på digitalisering
  • Verktyg för att mäta sin organisations digitala mognad och kompetens

Efter avslutad utbildning förväntas deltagarna ha stärkt sin förmåga att leda förändring och innovation i samband med museernas digitala omställning. Du kommer att ha tillgång till nya verktyg som stöd i förändringsarbetet och förmåga att bedöma sin organisations behov av långsiktig kompetensutveckling.

Upplägg

Utbildningen lanseras våren 2024 med en gemensam träff i Stockholm och kompletteras med kurser och material på Riksantikvarieämbetets digitala lärplattform. De digitala kurserna är flexibla utan schemalagda träffar.

Alla föreläsningar från Ledarskapsdagen kommer att tillgängliggöras på lärplattformen. 

Målgrupp

Chefer och ledare på centralmuseerna i region Stockholm. Urvalet baseras på att Europeiska socialfondens projektstöd är avgränsad till kompetensutveckling på regional nivå. På sikt kommer utbildningen spridas nationellt.

Anmälan

Inbjudan till ledarskapsutbildningen skickas per mejl till chefer och ledare på Stockholms centralmuseer.