Två barn med långt hår och iklädda vikingakläder med sköld och yxa, de står rygg mot rygg,
I sommar är museets gröna innergård fylld med aktiviteter! Kom och prova på vikingatida hantverk och lekar, baka vikingatida bröd, testa din balans på holmgången eller pusta ut under det stora pilträdets hängande grenar. Lyssna på sagor ur den nordiska mytologin eller följ med på visning i utställningen Vikingarnas värld. Foto: (CC BY)

Familjekul på Vikingasommar och föreläsning om vikingastäder

Möt vikingatiden på Historiska! Vikingasommar för hela familjen och dessutom föreläser Sven Kalmring om vikingatida städer. Museet och Vikingasommar är öppet kl. 11-18.

På museets gröna innergård kan du baka vikingatida bröd och prova på hantverk, kläder och vikingatida lekar. I utställningen Vikingarnas värld finns visningar under dagen för alla åldrar. Alla aktiviteter ingår i entrébiljetten till museet. Barn till och med 18 år har fri entré.

Program

  • Familjevisning kl. 11.30
  • Visning på svenska kl. 13.30
  • Föreläsning: Städer under vikingatiden kl. 15-16.

Om föreläsningen

Vikingatiden var en tid av stora sociala förändringar i Skandinavien. I slutet av perioden hade Skandinavien, som en gång varit en hednisk periferi, blivit en del av det kristna Europa. Vikingatida städer som Birka, Hedeby, Kaupang och Ribe uppstod i början av vikingatiden och blev viktiga centra för handel och nätverk. Hur och varför uppstod städerna och varför försvann vissa av dem hastigt i slutet av perioden?

Lyssna till en föreläsning med Sven Kalmring, expert på vikingatiden och ansvarig för den stora samlingen vikingatida föremål på Historiska museet. Sven har skrivit en bok om vikingatida städer och under senare år gjort utgrävningar på Birka.

Ingår i entréavgiften till museet. Ingen platsbokning.

Varmt välkomna!

Söndagen den 25 augusti - kl. 11:00-18:00

Besöksinformation

Adress: Narvavägen 13-17, Stockholm

Landskap: Södermanland

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat i lokalerna. Hörselslinga finns. Till utställningen Vikingarnas värld finns syntolkad audioguide och en videoguide på teckenspråk.

Mer information finns på: https://historiska.se/kalendarium/

Kontakt

Kontaktperson: Historiska museets information

Telefon/Mobiltelefon: 08-519 556 20

E-post: info@historiska.se

Arrangörer: Historiska museet

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: