I Hjalmar Stolpes fotspår på Birka

När Hjalmar Stolpe anlände till Björkö på 1870-talet hade man redan under hundratals år misstänkt att den gamla staden Birka måste ha legat där, och mindre arkeologiska utgrävningar på ön hade stärkt denna hypotes. Hjalmar var geolog och lockades av rykten att det fanns bärnsten på ön.

Fynden av bärnsten trodde vissa var naturlig, medan andra hänvisade till en gammal skröna som sade att ett skepp lastat med bärnsten hade förlist vid Björkö under vikingatiden. Hjalmar ville ta reda på sanningen, och spenderade 1000 dagar av sitt liv till det. Nog gjorde han fynd av bärnsten på ön, men han hittade också bra mycket mer än han hade förväntat sig.

Följ med i Hjalmar Stolpes spår på en guidad tur där han berättar om sitt liv och sina upptäckter på Birka.

Välkomna!

Söndagen den 25 augusti - kl. 12:00-15:30

Besöksinformation

Adress: Björkö 5, Adelsö

Landskap: Uppland

Tillgänglighet

Birka är delvis tillgänglighetsanpassat. Det finns grusade ytor och vägar vid museiområdet och plana promenadstråk på ön. Du kan besöka museet, shopen, vikingakvarteren och restaurangen. Rullstolsanpassad toalett finns på Birka. Vänligen notera att den guidade turen består av delvis branta backar och naturterräng vilket kan göra det svårt att komma fram överallt.

Resa till Birka med båt
Boka din båtbiljett till Birka på www.birkavikingastaden.se.

Tillgängligheten beror på vilket resealternativ du väljer, se www.birkavikingastaden.se/resa-hit

Mer information finns på: https://www.birkavikingastaden.se

Kontakt

Kontaktperson: Veronica Björkman

Telefon/Mobiltelefon: 0708-94 76 56

E-post: birka.museet@stromma.se

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: