Bondesondagen med Bengt af Klintberg

Bondesondagen firas på temat Komik och folkloristik i trädgården på August Bondesons barndomshem Fågelboet i Vessigebro.

Under årets Bondesondag lyfter vi särskilt August Bondesons gärning som folklivsforskare under Bengt af Klintbergs föreläsning om Folkloristen Bondeson, och med ny forskning kan vi även berätta hur stor han var som bondkomiker i föreläsningen Bondeson som bondkomiker.

Ordinarie inträde på Fågelboet: 80:- per person.

Program

  • 11-13 Fågelboet öppet för besökare som vill se August Bondesons barndomshem
  • 13.00 Musik på Bondesontema med Agnes Lax, violinist och folkmusiker
  • 13.30 Bondeson som bondkomiker. Föredrag av Kristina Brixson etnolog, Leif Häggström, fil dr i arkeologi
  • 14.30 Musik på Bondesontema med Agnes Lax
  • 15.00 Folkloristen Bondeson. Föredrag av Bengt af Klintberg, professor, folklorist

Bondesonsällskapet säljer nytryck av August Bondesons böcker.
Kaffeservering

Bondeson som bondkomiker

Föredrag av Kristina Brixson och Leif Häggström

Sommaren 1882 gjorde August Bondeson en Sverigeturné. Han var då 28 år gammal och redan tillräckligt känd för att tidningarna under våren skulle skriva att han planerade en turné.  Turnén finns väl dokumenterad i den tidens dagstidningar och ger oss en bild av nöjeslivet. Det ger oss också en möjlighet att mäta hur populär och känd Bondeson var som artist och underhållare, eller folkbildare vilket han såg sig själv som.
Föredraget är en del av Hallands Kulturhistoriska Museums pågående fördjupning om August Bondeson och innehåller ny forskning kring tidigare okända delar från Bondesons liv och gärning.

Folkloristen Bondeson

Föredrag av Bengt af Klintberg

Som ung student kom August Bondeson till Uppsala och blev en av de tongivande i universitetets landsmålsförening. Dess program var att bedriva dokumentation och forskning rörande landets dialekter, inte minst folksagorna och annan muntlig diktning på dialekt. Bondeson gav 1880 ut Halländska sagor som följdes av ytterligare två sagosamlingar. Han kom också att få stor betydelse för både vissångare och visforskare genom August Bondesons visbok (1903), som innehåller både medeltida ballader och nyare skillingtrycksvisor. Med sitt intresse för de människor som berättade och sjöng kom han att leda in folkloristiken på nya spår.

Föredragshållarna

Bengt af Klintberg är folklorist och professor. Tillsammans med Christina Mattsson ledde han i femton år radioprogrammet Folkminnen i P1, Han har skrivit om August Bondeson i sagostudien Kvinnan som inte ville ha barn (2016) och introducerat en av Bondesons ”Historiegubbar på Dal” för en engelskspråkig och japansk publik. Han är känd av många för Råttan i pizzan om moderna sägner.

Kristina Brixson är etnolog och chef på samlingsavdelningen på Hallands Kulturhistoriska Museum. Hon är uppvuxen i Bondesons hemtrakter och var med och startade Bondesonsällskapet 2006.

Leif Häggström är fil. doktor i arkeologi och har skrivit flera böcker om arkeologi och jaktens kulturhistoria. Han arbetar på Hallands Kulturhistoriska museum och hans intresse för Bondeson väcktes i tjänsten.

Bondesondagen är ett samarrangemang mellan Hallands kulturhistoriska museum Fågelboet i Vessigebro och Bondesonsällskapet samt Vessige-Alfshögs hembygdsförening.

Vid regn flyttas evenemanget till Vessige kyrka.

Välkommen!

Besöksinformation

Söndagen den 8 september, klockan 11:00–17:00.

Tillgänglighet

Kontakta arrangören för information om evenemangets tillgänglighet.

Kontakt

Kontaktperson: Kristina Brixson

Telefon/Mobiltelefon: 076-035 87 18

E-post: kristina.brixson@museumhalland.se

Arrangörer: Hallands kulturhistoriska museum, Bondesonsällskapet och Vessige-Alfshögs hembygdsförening.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: