Nyhetsarkiv
Bild på arkeologer, man och kvinna i gula västar, som gräver. Kvinnan håller i en mobiltelefon.
Arkeologisk undersökning av fornborgen Sandby borg på Öland. Foto: (CC BY)

Digital arkeologi, skelett och död när Riksantikvarieämbetet deltar på Forskarfredag

Den årliga vetenskapsfestivalen Forskarfredag arrangeras i år vecka 39. Under veckan lånar Riksantikvarieämbetet ut forskare som erbjuder skolklasser och arbetsplatser föreläsningar om digital arkeologi och vad skelett och död kan berätta för oss om livet förr.

I Sverige är det organisationen Vetenskap & Allmänhet som arrangerar vetenskapsfestivalen Forskarfredag med stöd av Vetenskapsrådet och Vinnova. Festivalen har arrangerats i hela Europa i snart 20 år och syftar till att visa på vikten av forskning främst för målgruppen unga.

Kulturarvsforskning binder samman viktiga samhällsfrågor

Riksantikvarieämbetet har som myndighet en sammanhållande roll för det breda forskningsområdet kulturarvsforskning. Inom forskningsområdet används den senaste tekniken för att dra lärdomar av vårt kulturarv och alla spår av mänsklig aktivitet.

– Forskarfredag är ett viktigt tillfälle att visa unga möjligheterna med kulturarvsforskningen. Som inspiration för deras framtida yrkesval och för att visa hur kulturarvsforskningen bygger ett gott samhälle baserat på lärdomar från förr, säger Helena Victor, samordnare för forskningsfrågor på Riksantikvarieämbetet.

Ny teknik och digital förmedling

Ny teknik och digital förmedling ger bättre förutsättningar att upptäcka och använda kulturarvet.

– Digitaliseringen av arkeologin revolutionerar möjligheterna att bevara och göra det svenska kulturarvet mer tillgängligt för fler. Till exempel genom att skapa digitala kopior av fynd och att resultat kan de delas på internet och bli tillgängliga för forskare och intresserade över hela världen, säger Fredrik Gunnarsson, projektledare på Riksantikvarieämbetet.

Föreläsningar om digital arkeologi, skelett och död

Riksantikvarieämbetet ställer upp i vetenskapsfestivalen med två föreläsningar möjliga att boka för skolklasser och arbetsplatser. En om digital arkeologi och en om vad vi kan lära oss av skelett och död under järnåldern.

Om föreläsningarna

Digital arkeologi, Fredrik Gunnarsson (forskarfredag.se)
Skelett och död – en arkeolog berättar, Helena Victor (forskarfredag.se)

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: