Nyhetsarkiv
Sammansatt bild. Tv. en mörkhårig ung man i svart tröja, och t.h. en mörkhårig kvinna i ljusblå blus med blommor på och med håret uppsatt.
Alexander Isacsson och Avigail Rotbain är vårens Rettigstipendiater. Stipendiet på 100 000 kronor riktar sig till projekt som har nytta av de fysiska samlingarna vid Riksantikvarieämbetets arkiv och Vitterhetsakademiens bibliotek. Målet med utlysningen är att underlätta bruk av samlingarna vid arkivet och biblioteket. Foto: (CC BY)

Vårens Rettigstipendiater är utsedda

Kungl. Vitterhetsakademien har beslutat vilka två forskare som blir Rettigstipendiater för våren 2024. Stipendierna på 100 000 kr går den här gången till två historiker. De två stipendiaterna har båda föreslagit innovativa projekt som nyttjar de fysiska samlingarna vid Riksantikvarieämbetets arkiv och Vitterhetsakademiens bibliotek.

Varje år delas stipendier ut ur stiftelserna Herbert Rettigs och Ing-Marie Rettigs stipendiefonder för att stödja enskilda forskare på doktorand- och postdoktornivå inom humaniora och samhällsvetenskap.

Stipendiater våren 2024

De föreslagna projekten har bedömts utifrån deras behov av att ta del av handlingar ur arkivets och bibliotekets samlingar vid Riksantikvarieämbetet. Därutöver vägs innovationsgraden på forskningsprojektet även in och hur stor nytta stipendiet bedöms ge den sökandes forskarkarriär.

  • Alexander Isacsson, historiker vid Lunds universitet, för projektet ”Källpublikationens kanonisering: Utgivningen av Axel Oxenstiernas skrifter och brevväxling i 1800- och 1900-talens medielandskap”.
  • Avigail Rotbain, historiker och handläggare vid Statens museer för världskultur, för projektet ”Plundrad proveniens: Metodutveckling för identifiering av stulna böcker”.

Nästa utlysning

Stipendiet öppnar igen för nya ansökningar till hösten. Ansökningar tas emot mellan den 15 september och 1 november 2024. Besked lämnas den 20 november 2024. Är du intresserad kan du även anmäla dig till någon av våra informationsträffar i oktober för att få veta mer. 

Läs mer om stipendiet, ansökan och hur du anmäler dig till informationsträff 

Broderad fotölj, kakelugn och bokhylla från en äldre lägenhet
Rettigstipendierna delas ut tack vare en donation av paret Herbert Rettig (1888–1962) och Ing-Marie Rettig (1915–1995). Bild från museilägenhet i Rettigska huset på Villagatan i Stockholm där paret bodde. Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: