Här är alla talare på Museernas omvärldsdagar 2024
Anmälan till Museernas omvärldsdagar 2024 är nu öppen! Konferensen äger rum på Sörmlands museum 14–15 november. Du som deltar får lyssna till inte mindre än tio inspirationsföreläsningar om ämnen från storytelling till grön omställning. Här är alla talarna.
Museernas omvärldsdagar vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Lyssna till forskare, representanter från museisektorn och externa föreläsare som gemensamt bidrar till att öka kunskapen om vilka som är museisektorns viktigaste framtidsfrågor.
Upplägget: Korta men kärnfulla inspirationsföreläsningar. Varje föreläsning är max 20 minuter lång, vilket betyder att vi under två halvdagar får lyssna till inte mindre än 10 talare med expertis inom en stor bredd av områden.
Programmet pågår torsdag den 14 november, klockan 13.00-17.00 och fortsätter sedan dagen därpå, fredagen den 15 november, klockan 9-12.30. Efter torsdagens program blir det mingel för dem som vill (ingår i avgiften).
Utöver föreläsningar blir det panelsamtal i form av Museipanelen och, inte minst, många tillfällen att nätverka med nya och gamla kollegor.
Museernas omvärldsdagar 2024 sänds inte digitalt eller spelas in, utan äger endast rum på plats på Sörmlands museum. ANMÄL DIG HÄR!
Här är årets talare:
Jenny Madestam: Kulturens roll i politiken
Bara dagarna innan Museernas omvärldsdagar går USA till val för att välja nästa president, en händelse som får världen att hålla andan. Hur kommer utgången att påverka den redan höga temperaturen på samtalet om kulturpolitik i Sverige?
Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Förvaltningsakademin på Södertörns högskola, syns ofta som politisk expertkommentator i media och har skrivit flera böcker. Till Museernas omvärldsdagar kommer hon för att prata om kulturpolitikens utveckling – och vad hon ser framåt.
Hans Lindholm Öjmyr: Inget varar för evigt – etik mot pragmatism när museisamlingar börjar naggas i kanten
Hans Lindholm Öjmyr är museichefen som i början av 2023 blev känd i riksmedia sedan han i rollen som chef för Länsmuseet Gävleborg ifrågasatt uttalanden från museets nytillträdde sverigedemokratiske ordförande. Numera är han chef för Dansmuseet, och ämnet för hans föreläsning på Museernas omvärldsdagar är inte armlängds avstånd, utan samlingar. Samlingsförvaltning äter upp en betydande del av museernas ekonomi – men vem vågar ta första steget och börja gallra med hårdhandskarna?
Gundela Pettersson: När taket rasar in – om publik verksamhet utanför museets väggar
Vad behöver museet som drabbas av det oförutsedda göra för att snabbt ställa om den publika verksamheten? Det tvingades Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm lära sig i slutet av förra sommaren då taket rasade in och museet fick stänga.
I Naturhistoriskas fall blev ett popup-museum i ett köpcentrum en av lösningarna. Vi får höra avdelningschef Gundela Pettersson berätta om hur arbetet med att fortsätta vara till för sina besökare kunde fortsätta.
Kajsa Hartig: Storytelling ur ett multiplattformsperspektiv – digital transformation på riktigt
Det sägs att varje museum bär på hundratusentals berättelser – men få av dessa berättelser når besökarna. Det vill Kajsa Hartig vill ändra på. Hon är avdelningschef för Museiupplevelse och samlingar på Västernorrlands museum och brinner för att tillgängliggöra kulturarvet med hjälp av storytelling och transformativa upplevelser. Hennes föreläsning utgår från multiplattformsmuseet – ett ekosystem av flera plattformar och kanaler – och hur det kan använda designade berättelser för att skapa museiupplevelser.
Neo Holgersson och Åsa Marnell: Lärdomar, fördomar och ungdomar – med en 17-åring som museichef
Neo Holgersson är som vilken 17-åring som helst. Han går tredje året på naturvetenskap- och samhällslinjen, och på fritiden tycker han om att gymma och vara med kompisar. Men han har också ett brinnande intresse för historia, vilket gjorde att han sommaren 2024 sökte – och fick – sommarjobbet som vikarierande museichef på Historiska museet. Hur gick det? Det får vi veta när Neo tillsammans med ordinarie museichefen Åsa Marnell kommer till Museernas omvärldsdagar för att berätta om sina erfarenheter.
Isabelle McAllister: Framtiden i våra händer
Många känner säkert igen Isabelle McAllister som programledaren som byggt, sytt, inrett och designat i inredningsprogram som Äntligen hemma. Numera kallar hon sig omställningsaktivist och använder sin plattform för att driva på omställningen mot en mer hållbar värld. I sin föreläsning väver Isabelle in klimatforskning, psykologi och beteendevetenskap. Det blir en crash course i klimatnödläget med exempel på företag, städer, organisationer och personer från hela världen som ställer om och tänker nytt. Målet: Att bättre förstå samtiden och framtiden – och att känna att förändring och hopp är möjligt.
Gunnar Almevik: Framtidens museikompetenser
Vad förväntar sig framtidens museum av sina medarbetare? Hur ser museiprofessionens nya roller ut och vilket ansvar förväntas av dessa?
Gunnar Almevik är professor i kulturvård vid Göteborgs universitet och arbetar för närvarande med CHARTER, the European Cultural Heritage Skills Alliance, som ska ta fram en strategi som ”garanterar att Europa har den nödvändiga kulturarvskompetensen för att stödja hållbara samhällen och ekonomier”. Få personer är med andra ord bättre lämpade att berätta om hur museisektorn ska bemöta framtidens kompetensbehov.
Marina Jogmark: Det entreprenöriella museet
Vad innebär det att vara kulturentreprenöriell? Och hur kan ett entreprenöriellt förhållningssätt bidra till att stärka museernas ställning, både ekonomiskt och i deras grunduppdrag? Detta utforskas i projektet Det entreprenöriella museet vid Linnéuniversitetet, vars syfte är att utveckla förmågor och nya arbetssätt för museer att hitta nya målgrupper. I detta projekt möts några av sektorns viktigaste utmaningar: samverkan, digitalisering, destinations- och landsbygdsutveckling. Universitetslektor Marina Jogmark är en av dem som leder projektet och kommer till Museernas omvärldsdagar för att berätta om hur nya kombinationer av resurser, människor och idéer kan skapa ekonomiskt, socialt och kulturellt värde.
Aron Ambrosiani: Det föränderliga utställningsmediet mår bra av kritik
I en tid då medias kulturredaktioner i rask takt monteras ned fortsätter tidskriften Utställningskritik att hålla kulturkritikens fana högt och stolt under sitt tjugonde utgivningsår. Chefredaktör Aron Ambrosiani bjuder på reflektioner från två decenniers tidningsmakande, men tecknar även en bild av utställningsmediets utveckling under samma tid – vilket ger oss en glimt av framtidens utställningar.
Susanna Harjula och Karolina Cederlund: Barnen på Nynäs – ett utställningsprojekt baserat på återbruk
Att återbruk är en framväxande trend håller de flesta med om, från heminredare till byggföretag. Och naturligtvis även museer, som i allt högre grad vidtar åtgärder för att minska sin miljöpåverkan och att främja hållbarhet.
Under Sörmlands museums arbete med den interaktiva utställningen Barnen på Nynäs har återbruk och minimal miljöpåverkan varit ledord. Det mesta som visas i utställningen är återvunnet från tidigare utställning, inköpt begagnat eller skänkt av privatpersoner, efter ett upprop om föremål. Hör Karolina Cederlund och Susanna Harjula från Sörmlands Museum berätta om varför återbruk är framtiden!