Landskap med landsbygd och en stad med olika byggnader: äldre, modern, kontorshus och bostäder, en staty, en äldre stuga, en fornlämning, med mera.
Kursen Från politik till praktik - en introduktion till politikområdet gestaltad livsmiljö, är framtagen i samarbete mellan Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd.

Från politik till praktik – introduktionskurs till politikområdet gestaltad livsmiljö

Arbetar du med frågor som kopplar till samhällsplanering? Nu kan du lära dig mer om gestaltad livsmiljö. Kursen ger en introduktion till politikområdet och hur arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö kan bidra till hållbara livsmiljöer där människor trivs och mår bra.

Introduktionskursen till politikområdet gestaltad livsmiljö ger en bred förståelse för politikområdet, hur det påverkar ditt arbete och varför det är viktigt med en medveten utformning av de miljöer vi har runt omkring oss.

Kursen är framtagen för dig som arbetar med samhällsplanering i kommun, region, på länsstyrelse eller nationell myndighet. Du kan till exempel vara planarkitekt eller bygglovshandläggare, arbeta inom kulturmiljö- och kulturfunktioner, med inköp och förvaltning av konst, på kommunens fastighetsbolag eller ha ett politiskt uppdrag i byggnads- eller kulturnämnden.

Den privata sektorn har inte varit målgrupp vid utformningen av kursen, men givetvis kan materialet användas, anpassas och kompletteras för att passa fler.

Så genomför du kursen

Kursen består av ett paket med PowerPoint-bilder och en instruktion med talmanus och lärarhandledning. Fakta om politikområdet varvas med konkreta exempel och gruppövningar. Kursen fungerar i både större och mindre grupper och tar cirka tre timmar att genomföra.

Innehållet kan med fördel kompletteras med exempel från den egna verksamheten, kommunen eller regionen eller på andra sätt anpassas efter målgruppens behov. Det viktigaste är att politikens alla aspekter – arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö – finns med.

Mest värde ger kursen om olika verksamheter och perspektiv återspeglas bland deltagarna. Genomför gärna utbildningen tillsammans; länsstyrelse, region, kommun, med flera.

Mer utförliga instruktioner hittar du i kursmaterialet.

Ladda ner kursmaterialet här

Om introduktionskursen

Kursen är utvecklad av en arbetsgrupp från de fyra samverkans­myndigheterna Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Syftet är att öka kunskap och förståelse för politikområdet, synliggöra den offentliga sektorns roll och hur vi kan samverka mellan förvaltningar och myndigheter för ett gott resultat och goda livsmiljöer. Vi vill också visa att politiken för gestaltad livsmiljö kan vara ett redskap i arbetet med fysiska miljöer, oavsett om vi arbetar med förvaltning, transformation eller med nyproduktion.

Har du frågor?

Har du frågor om kursen eller synpunkter? Hör gärna av dig!

Om gestaltad livsmiljö