Nyhetsarkiv
Siluett av en stad med omgivande landsbygd.
Kursen Från politik till praktik – en introduktion till politikområdet gestaltad livsmiljö, är framtagen i samarbete mellan Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Foto: (CC BY)

Så bygger vi hållbara samhällen där människor vill leva

Nu finns en ny kurs om politikområdet gestaltad livsmiljö. Kursen ska ge en gemensam grund för länsstyrelser, kommuner, regioner, myndigheter och andra aktörer i arbetet med att utveckla och förvalta våra livsmiljöer.

Från politik till praktik – introduktionskurs till politikområdet gestaltad livsmiljö, heter kursen som nu lanseras gemensamt av de fyra samverkansmyndigheterna – Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och statens konstråd – som ett led i genomförande av politikområdet gestaltad livsmiljö.

– Hur platserna där vi bor, arbetar och lever våra liv är utformade påverkar hur människor upplever platsen, till exempel att man trivs, känner sig trygg och kan vara delaktig. Genom att medvetet arbeta med alla perspektiven; arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö i samhällsplaneringen, skapar vi bättre förutsättningar för en god och hållbar miljö med människan i centrum, säger Marja-Leena Pilvesmaa, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet.

Politiken måste få ett större genomslag

För att målsättningarna i politiken ska kunna nås är det nödvändigt att olika kompetenser samverkar och att fler känner till varför det är viktigt med en medveten utformning av de miljöer vi har runt omkring oss.

– Vi behöver öka kunskapen om politikområdet så att det får ett större genomslag i praktiken. Kursens upplägg underlättar för ett samtal mellan olika professioner och verksamheter vilket kan vidga perspektiven och bygga en gemensam grund. Det behövs om politiken ska bli verkstad på riktigt, säger Marja-Leena Pilvesmaa.

Kursen ger en bred introduktion till politikområdet. Den riktar sig till alla som arbetar med eller i anslutning till frågor som rör samhällsplanering i kommun, region, på länsstyrelse eller nationell myndighet. Till exempel planarkitekter, bygglovshandläggare, konstintendenter, byggnadsantikvarier, tjänstepersoner på kommunens fastighetsbolag eller politiker i byggnads- eller kulturnämnden.

Ladda ner kursmaterialet

Hela kursmaterialet och mer information om kursen hittar du här

Bakgrunden till kursen

Våren 2018 presenterade Sveriges regering en samlad politik för gestaltad livsmiljö. Beslut om politikområdets mål fattades sedan av en enhällig riksdag. Gestaltad livsmiljö handlar om en helhetssyn på utformningen av våra livsmiljöer. Arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö ska stärka varandra för att hantera de samhällsutmaningar vi står inför och tillsammans bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle där alla ska få möjlighet att påverka vår gemensamma miljö.

Enligt regeringen är fyra statliga aktörer extra viktiga i arbetet: Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Tillsammans samlar myndigheternas verksamhetsområden den gestaltad livsmiljös olika perspektiv.

Kursen är utvecklad av en arbetsgrupp från de fyra samverkans­myndigheterna. Syftet är att öka kunskap och förståelse för politikområdet, synliggöra den offentliga sektorns roll och hur samverkan mellan förvaltningar och myndigheter kan bidra till ett gott resultat och goda livsmiljöer. Kursen vill också visa att politiken för gestaltad livsmiljö kan vara ett redskap i arbetet med fysiska miljöer, oavsett om man arbetar med förvaltning, transformation eller med nyproduktion.

Läs mer om gestaltad livsmiljö

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: