Höstens boktips från biblioteket
Intresserad av att läsa om spöken, virtual reality, döden – eller kanske textilkonservatorns arbetsmetoder? I sådana fall har Vitterhetsakademiens bibliotek boktipsen för dig.
Textile Conservation : Advances in Practice
Av Frances Lennard, Patricia Ewer och Laura Mina, red. 2024
E-bok, finns tillgänglig online
Denna andra upplaga av Textile Conservation ger en uppdaterad bild av textilkonservatorernas roll och arbetsmetoder och belyser den globala mångfalden inom området. Den utforskar fyra nyckelfaktorer som formar konserveringspraxis: skiftande sammanhang, utvecklande perspektiv på objekt, ökat engagemang från intressenter och tekniska framsteg. Den nya upplagan innehåller uppdaterade kapitel om nya tekniker samt internationella fallstudier som visar verkliga konserveringsbeslut, inklusive arbete från stora kulturinstitutioner.
The Routledge handbook of museums, heritage, and death
Av Trish Biers och Katie Stringer Clary, red. 2024
E-bok, finns tillgänglig online
Den här boken utforskar död, döende och mänskliga kvarlevor på museer och kulturarvsplatser över hela världen. Med bidrag från forskare, praktiker och konstnärer undersöks samlingspraxis, globala perspektiv och hur döden bör presenteras för allmänheten. Boken tar också upp viktiga frågor som repatriering och antikolonialistiska berättelser, ger reflektioner om ”dödslandskap” och efterlyser mer etiska ramverk och strategier för samarbete särskild med samhällen av ättlingar.
Spreng grensene! : når formidling blir forskning = Breaking boundaries! : museum education as research
Av Line Engen och Stig Oppedal, 2023
”Push the boundaries!” handlar om pedagogen som forskare och hur museipedagoger kan undersöka sin egen praktik. Med ett ökat fokus på publik, lärande och demokrati på museer, blir kommunikation allt viktigare. Anna Økstra beskriver hur museipedagoger, trots sina olika roller, delar en viktig gemensam kompetens. Redaktör Line Engen, kommunikationsintendent och forskare vid Nasjonalmuseet i Oslo, baserar boken på seminariet ”Spreng grensene: Når kommunikasjon blir forskning” som hölls 2021 av Norsk museumsforbund och Nasjonalmuseet.
LÄS ÄVEN: ”Kunskapsutbyte är en absolut nödvändighet för museer” | Riksantikvarieämbetet (raa.se)
New digital practices in cultural heritage : virtual reality technologies
Av Metty Plunkett, 2023
Kulturarvet omfattar fysiska artefakter och immateriella attribut som förts vidare från generation till generation. Det är viktigt att bevara det, och virtuell verklighet (VR) spelar en nyckelroll i detta sammanhang. VR skapar realistiska miljöer och bidrar till att förhindra skador under forskning, utställning och arv. Den kan skapa 3D-modeller av kulturarvsobjekt och återskapa outgrävda eller försvunna platser baserat på arkeologiska data. VR möjliggör också virtuella museer, vilket bidrar till att skydda och dela med sig av kulturarvet. Den här boken utforskar användningen av VR i bevarandet av kulturarvet och presenterar den senaste forskningen i ämnet.
Mind museums : former asylums and the heritage of mental health
Av Francesca Lanz, 2024
Finns fritt tillgänglig online
Mind Museums utforskar omvandlingen av tidigare psykiatriska anstalter till museer och belyser deras roll för att öka medvetenheten om mental hälsa och utmana stigma. Med hjälp av insikter från arkitektur, museidesign och kulturarvsstudier presenterar Lanz den första djupgående analysen av dessa museer i Europa. Med fokus på exempel som Museo di Storia della Psichiatria i Reggio Emilia avslöjar boken hur dessa utrymmen påverkar besökare och främjar diskussioner om psykisk hälsa, vård och civilkurage, vilket ger nya perspektiv på den känslomässiga kraften hos museer som minnesplatser.
Ghosts of the British Museum : a true story of colonial loot and restless objects
Av Noah Angell och Hendrik Wittkopf, 2024
Tänk om British Museum inte är ett kurerat stycke historia utan ett troféskåp med koloniala byten som hemsöks av rastlösa andar? När konstnären Noah Angell hörde rykten om spökobservationer på museet började han samla in vittnesmål från personalen, vilket avslöjade att störningarna härrörde från museets innehåll – oroliga artefakter, heligt byte och mänskliga kvarlevor som protesterade mot sin fångenskap. Ghosts of the British Museum blandar berättande, folklore och historia och avslöjar museet som en plats för pågående konflikter där föremålen själva verkar slå tillbaka…
Museums, archives and protest memory
Av Red Chidgey och Joanne Garde-Hansen, 2024
Denna bok utforskar de utmaningar kulturinstitutioner möter när de samlar in och bevarar minnen av protester. Genom fallstudier av Womens March och miljöaktivism i London belyser den protestminnens betydelse för kulturarv och social rättvisa. Boken visar hur musei- och arkivarbetare spelar en central roll i att ge protester ett efterliv och skapa möjligheter för aktivistsamarbeten. Rekommenderas för alla som vill förstå kopplingen mellan protester och kulturinstitutioner.
Nazi-era provenance of museum collections : a research guide
Av Jacques Schuhmacher, 2024
Finns som tryckt och fritt tillgänglig online
Konstverk i museer kan ha tillhört nazistiska offer, en sanning som ofta förbises. Många verk beslagtogs eller såldes under tvång och hamnade i samlingar världen över. Den här boken ger läsarna verktyg för att hantera denna historia. Jacques Schuhmacher erbjuder historisk kontext kring nazisternas avhysning och utforskar nuvarande proveniensforskning i museer. Han belyser metoder för att avslöja berättelserna bakom dessa objekt, återställa förlorade identiteter och säkerställa att nazisternas arv inte lämnas oemotsagt i dagens museer.
_____________________________
Vitterhetsakademiens bibliotek
Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.
Vill du veta mer om hur du blir låntagare och får tillgång till bibliotekets resurser? Se bibliotekets webbplats.
Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.
Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?