Nyhetsarkiv
Utomhus, byggnadsställningar på en fasad, i bakgrunden träd och kyrktorn.
Fasadrenovering Högalid i Stockholm. Foto: (CC BY)

Sök forskningsmedel för en hållbar byggd miljö

Är du forskare inom kulturmiljösektorn och vill utveckla kunskap, kompetens och lösningar för en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö? Nu kan du söka finansiering från Formas inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande.

– Kulturmiljö- och byggnadsvårdssektorn har stor kunskap om hur man kan arbeta klimatsmart med cirkulärt byggande, varsam renovering och återbruk för att både bevara och utveckla vårt byggda kulturarv. Men mer forskning behövs om hur den kunskapen kan användas i den bredare samhällsplaneringen och i utformningen av vår byggda miljö, säger Marja-Leena Pilvesmaa, avdelningschef med ansvar för kulturmiljöfrågor på Riksantikvarieämbetet.

– Kulturmiljösektorns kunskap, metoder och arbetssätt är en resurs i omställningen till ett hållbart samhälle. Riksantikvarieämbetet vill gärna se fler forskningsprojekt som omfattar nya och innovativa sätt att använda kulturmiljösektorns kunskap och perspektiv i utvecklingen av ett mer hållbart samhällsbyggande.

Utlysningen Hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö

Utlysningen är en satsning inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och syftar till att stärka den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden och kompetensutvecklingen som krävs för att nå en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö.

Utlysningen ska stödja forskningsprojekt som kan bana väg för nya tankesätt, bredda perspektiv och föreslå systemrelaterade lösningar som behövs för att skapa förändring. Utlysningen riktar sig exempelvis till antikvarier, arkitekturhistoriker, restaureringsarkitekter och hantverkare med praktiknära forskning.

Universitet, högskolor, forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag kan ansöka om medel. Det går att söka för tre- eller fyraåriga projekt med en årlig budget på i genomsnitt tre miljoner. Ansökan ska göras senast den 15 januari 2025.

Läs mer om utlysningen Hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö och hur du ansöker på Formas webbplats (formas.se)

Bakgrund – en mer hållbar samhällsbyggnadssektor

I Sverige står bostäder och service för mer än en tredjedel av den energi som används, och byggsektorn står för cirka 22 procent av utsläppen av växthusgaser. Om vi ska uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och de nationella miljömålen behöver vi ställa om. Ett exempel är EU:s energiprestandadirektiv som innebär att hela byggnadsbeståndet ska vara nollutsläppsbyggnader till 2050.

Flera strukturella skiften behöver ske för att åstadkomma en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö som kan svara mot framtidens samhällsutmaningar. Det handlar till exempel om att

  • nyttja de byggnader som redan finns bättre
  • minska rivning av befintliga byggnader
  • nybyggande behöver gå från att vara ett förstahandsval till att bli en sista utväg
  • när det ändå byggs nytt behöver det göras med hög kvalitet, flexibelt och resurseffektivt, så att byggnaden kan användas så länge som möjligt.

Forskningsprogram för hållbart samhällsbyggande

Det nationella programmet för hållbart samhällsbyggande utgår från hållbarhetsmålen i Agenda 2030, de nationella miljömålen samt relevanta nationella mål. Resultaten från programmet ska komma samhället till nytta och bidra till ny kunskap som främjar ett hållbart samhällsbyggande. Programmet ska också främja att befintlig kunskap används.

Formas leder det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Den nu aktuella utlysningen Hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö har utvecklats i samverkan med olika myndigheter och institutioner däribland Riksantikvarieämbetet. Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling som finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar.

    • Publicerad:
    • Uppdaterad: