Nyhetsarkiv
Bild på stor vit katedral med guldigt tak
Grunden till Sofiakatedralen i Kiev lades redan år 1037. Inristade i väggarna finns mer än 7 000 inskriptioner som sträcker sig över tusen år och följer olika språk- och skriftsystem. Inskriptionerna utgör ett unikt källmaterial för forskning. Foto: (CC BY)

Forskningsportal om katedralen i Kiev lanseras

Sofiakatedralen i Kiev har funnits sedan år 1037. Människor som har bott på platsen eller passerat har lämnat spår. De drygt 7 000 inskriptionerna på väggarna i katedralen är ett unikt historiskt källmaterial och kan studeras i en forskningsportal som lanseras 9 december.

Inskriptionerna på Sofiakatedralens väggar utgör en källa till kunskap om människans kulturhistoria, språk och skrift, migration, handel, kulturellt utbyte och kulturell mångfald i Europa. Inskriptionerna är en primär källa för olika discipliner och forskningsområden.

Samarbete mellan Ukraina och Sverige

Projektet att dokumentera och sprida denna viktiga kunskapskälla är ett samarbete mellan Ukraina och Sverige.  Gunnar Almevik, professor i kulturvård och Jonathan Westin, docent i kulturvård, båda vid Göteborgs universitet har tillsammans med kollegor från Ukraina dokumenterat och analyserat de över 7 000 inskriptionerna på Sofiakatedralens väggar.

Riksantikvarieämbetet har också bidragit till projektet på olika sätt, bland annat med experter i det forskarråd som är knutet till projektet.

Män och kvinnor står i en ring inomhus runt en kamera och diskuterar
Laila Kitzler Åhfeldt, runforskare och docent i laborativ arkeologi och Magnus Källström, runforskare och docent i nordiska språk, sitter båda i rådet. Här syns de på bild tillsammans med ukrainska och nordiska kollegor under ett arbetsmöte om inskriptionerna i katedralen. Foto: Emil Schön (CC BY)

– I vårt arbete med runor är vi vana vid att hantera inskrifter på olika material och bygga upp databaser. Vi har erfarenhet av hela kedjan från fältundersökningar och dokumentation, till analys och publicering, säger Laila Kitzler Åhfeldt, runforskare vid Riksantikvarieämbetet och som även ingår i expertrådet för projektet.

Nu lanseras forskningsportalen

Projektet har dokumenterat inskriptionerna med olika digitala teknologier och publicerar nu data via en forskningsportal.

Den 9 december klockan 14.00 lanseras forskningsportalen och lanseringen görs genom ett  webbsänt seminarium som sänds direkt från Kiev och samtidigt från Göteborg.

Lanseringen har redan ägt rum. Här kan du läsa mer om projektet i pressmeddelande från Göteborgs universitet.

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: