Nya funktioner i uppdaterat Arkivsök
Söksidan för rapporter i Riksantikvarieämbetets Arkivsök har fått en ansiktslyftning. Samtidigt har andra nya funktioner skapats för att det ska bli enklare att söka efter, ladda hem och beställa digital och digitaliserad information ur arkivet.
Arkivsök används bland annat för att söka efter arkeologiska och byggnadsantikvariska rapporter i Riksantikvarieämbetets e-arkiv. Söksidan för rapporter i Arkivsök har nu fått ett nytt förenklat utseende.
Arkeologi eller bebyggelse
I det nu förenklade rapportsöket kan man välja mellan ämneskategorierna arkeologi och bebyggelse. Du kan också få fram de allra senaste rapporterna med ett klick.
– I arbetet med att utveckla Arkivsök har vi pratat med användare för att identifiera vilka behov som finns. Vi har valt att lyfta fram de sökfält som är mest relevanta. Vi har också testat formuläret på målgruppen för att ändringarna ska ge effekt, säger Johan Nordinge, verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetets arkiv.
I arbetet har två stora användargrupper identifierats: yrkesverksamma arkeologer och professionella inom det byggnadsantikvariska området.
– Denna gång har vi haft fokus på att göra det enklare att söka rapporter. Men det är ett ständigt pågående arbete och vi vill gärna höra mer om vad våra användare skulle ha hjälp av, säger Johan Nordinge, verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetets arkiv.
Förenklad visning och beställning av digitalt material
Förbättringarna med dessa två grupper i åtanke gynnar såklart även andra användare.
Som användare får du nu fler alternativ för hur sökträffarna presenteras. till exempel med stora bilder eller i en tabell. Det finns också en funktion för förhandsvisning.
Det går nu också snabbare att begära tillgång till opublicerade filer. Du behöver bara fylla i din e-postadress.
När du vill veta mer
- Riksantikvarieämbetets arkiv innehåller stora mängder information som ännu inte digitiserats. Det gäller även material som producerats på 2000-talet. Om du inte hittar det du är ute efter får du gärna höra av dig till arkivets personal på ata@raa.se
- Direkt till rapportsöket i Arkivsök