Illustration i gula färger som visar arkivlådor med dokument inuti kopplade till en datorskärm. I bilden finns en QR-kod till raa.se.
Digital omställning på museiområdet. Att stödja museerna i arbetet med det digitala kulturarvet, och med att utveckla museiverksamheterna utifrån de nya förväntningar som ställs på museerna i en digital tid, är en av myndighetens prioriteringar. Foto: (CC BY)

Nyckelinsatser 2024

Riksantikvarieämbetet har under året fortsatt att ge stöd och verktyg för en hållbar digital omställning för museer och kulturarvssektorn.

Arbetet bedrivs inom programmet ”Digital omställning på museiområdet”, med särskilt fokus på samordning, infrastruktur och kompetensutveckling. Här är några av årets viktiga insatser:

Ett nätverk och en strategi för ett digitalt kulturarv

Riksantikvarieämbetet välkomnar nu museer och andra kulturarvsaktörer att ansluta sig till ett nätverk för digitalt kulturarv. Nätverket ska vara medlemsdrivet och ge medlemmarna möjlighet att dela erfarenheter och samarbeta, omvärldsbevaka, delta under event och utbildningar, söka gemensam finansiering och knyta kontakter med andra sektorer. Nätverket är en del av genomförandet av den nationella strategin för digitalt kulturarv, som syftar till att skapa ett långsiktigt, sammanlänkat och användbart digitalt kulturarv.

Inledande nätverksträffar har arrangerats i Helsingborg, Umeå och framöver i Norrköping och Stockholm.

Läs mer om nätverket för digitalt kulturarv och hur din organisation blir medlem

Nätverkets arbetsgrupp för vokabulärer

En arbetsgrupp har redan formats inom nätverket för att utveckla standardiserade vokabulärer och ontologier, vilket ska förbättra hantering och interoperabilitet av kulturarvsdata. Riksantikvarieämbetet ska framöver också utveckla en tjänst som samlar och tillgängliggör denna information.

Ett kollage av två bilder: bild på en kvinna som skär upp en tårta, samt en närbild på en tårta.
Gotlands Museum var den första medlemmen i nätverket för digitalt kulturarv. Antikvarien Kajsa Pontén Röcklinger (till vänster) representerar museet i nätverket.Foto: (CC BY)

Förslag för en långsiktig samlingsförvaltning

I november 2024 redovisade Riksantikvarieämbetet ett regeringsuppdrag om långsiktig samlingsförvaltning för museisektorn. Rapporten är en del av ett långsiktigt arbete för att säkerställa hållbar och effektiv digital samlingsförvaltning.

I rapporten föreslår Riksantikvarieämbetet bland annat en digital lagringstjänst och förbättrad interoperabilitet för museernas samlingssystem, samt en förstärkning av Riksantikvarieämbetets anslag för att stödja digitalisering och säkerhetskopiering av museernas samlingsinformation. Läs rapporten här (DiVA).

Utveckling av K-samsöks digitala infrastruktur

Arbetet med att modernisera K-samsök, en plattform för att sammanlänka kulturarvsdata, har fortsatt under 2024. En ny infrastruktur har testkörts och vid årsskiftet 2024/2025 förväntas plattformen kunna hantera alla de nuvarande 11,5 miljoner objekten i systemet. En integration har också skapats mellan Hembygdsportalen och K-samsök, vilket gör det möjligt för hembygdsföreningar att visa sitt material i söktjänsten Kringla.

Kompetenshöjande insatser inom Digitala museilyftet

I oktober startade den andra utbildningsomgången inom ”Digitala museilyftet” – en basutbildning för medarbetare på centralmuseerna med syfte att stärka medarbetarnas kompetens, motivation och språk för att kunna delta i den digitala utvecklingen. Utbildningen består av tre delkurser som lanseras på Riksantikvarieämbetets lärplattform som e-kurser.

En utbildning riktad till ledare och chefer har nyligen avslutats, och framöver startar också en fördjupande spetsutbildning för vissa grupper. Läs mer om kompetensprojektet Digitala museilyftet.

Mötesplatser för digitalt kulturarv

Utöver nätverket för digitalt kulturarv erbjuder Riksantikvarieämbetet olika forum för att vi tillsammans ska kunna dela med oss av insikter och erfarenheter inom digitaliseringsområdet, till exempel konferensen Digikult och webbinarieserien Digitala samtal.

Digikult 2024

Efter flera års helt digitala Digikult-konferenser var det äntligen dags för Digikult på plats i Göteborg, självklart med möjlighet att delta digitalt.  Årets upplaga handlade bland annat om artificiell intelligens, digital beredskap och sammanlänkning av kulturarvet. Det var tydligt att det funnits ett stort sug av att mötas på plats över sektorsgränser för att nätverka och lära sig mer om det alla har gemensamt – digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Missade du årets Digikult?  Här finns filmade presentationer (YouTube).

Digitala samtal – öppna webbinarier om digitalt kulturarv

Till ”Digitala samtal” bjuder vi löpande in gäster och samtalar om aktuella frågor kopplade till digitalisering, så att vi kan lära oss av varandra. Vi har haft en god uppslutning vid varje livesänt samtal och många verkar uppskatta formatet på 45 minuter. Det sista samtalet för i år sker den 11 december då vi presenterar den nya rapporten “Museernas digitala förmedling”. Välkommen att delta genom att gå in på denna sida, ingen föranmälan behövs.

Bilden är ett kollage av två bilder, till vänster av personer som lyssnar på en presentation i en lokal och till höger personer som står i ett rum där abstrakta former och figurer projiceras på väggen.
Digikult 2024 i Göteborg, presentationer och studiebesök. Foto: (CC BY)

Kunskapsbank för digitalisering

Riksantikvarieämbetet utvecklar löpande en kunskapsbank på webben som samlar resurser om digitalisering av kulturarvet, och som framöver också fylls på med kunskapsstöd i olika former från nätverket för digitalt kulturarv.

Stöd i upphovsrättsfrågor

Tillsammans med Patent- och registreringsverket har Riksantikvarieämbetet tagit fram en checklista med frågor och svar om upphovsrätt för kulturarvsinstitutioner, som underlättar hantering och publicering av digitalt material.
Du hittar checklistan här
(PRV’s webbsida).