Ett kollage med sex porträttbilder föreställande tre män och tre kvinnor.
Susanna Janfalk, Olov Amelin, Peter Skogh, Carina Sjöholm, Biljana Casadiego och Tomas Olausson berättar om sina förväntningar på 2025. Foto: (CC BY)

Detta väntar museerna 2025

Finansiering, magasinsflyttar, museet som kunskapsarena och nätverkande. Det är saker som står på museernas agenda för det nya året. Vi frågade fem museichefer och en utställningsansvarig om deras förväntningar på 2025.

Leende man lutar sig mot en grindstolpe framför en röd byggnad
Olov Amelin, landsantikvarie och VD för Jamtli. Foto: (CC BY)

Olov Amelin, VD och landsantikvarie, Jamtli

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
– Jamtli hade ett bra 2024 med ökande publiksiffror och flera projekt som börjat ge resultat. Förhoppningsvis kommer vi kunna fortsätta ha lite medvind under 2025 och se en fortsatt positiv utveckling. Vi har en bra dialog med politiken vilket resulterat i anslagsnivåer som medger utveckling snarare än avveckling. Det måste vi ta vara på och därmed även utöka den för oss så viktiga egenfinansieringen.

– En stor utmaning under 2025 är avvecklingen och flytten av ett 5000 kvadratmeter stort fjärrmagasin. Där måste vi kraftsamla och under någon period använda stora delar av organisationen för att klara detta. Det är förstås inte bara en utmaning, utan också en möjlighet att förbättra vår samlingsförvaltning och skapa något som är bättre än det vi har nu.

–Jamtli har ett stort fastighetsbestånd, 173 byggnader finns i vårt register. Där finns många stora och komplicerade underhållsfrågor. Inte minst brandskyddet måste förbättras vilket förstås kostar mycket pengar. En del av det hoppas vi kunna klara under året. 

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
– 2024 fick Jamtli en tillfällig anslagsökning från region och kommun med 4,2 mkr, cirka 12 procents ökning, för att klara fastighetsunderhåll. Detta har förlängts för 2025 och diskussioner pågår om att det ska permanentas. Vi hoppas att vi klarar av att etablera de anslag som idag rubriceras som ”tillfälliga” som det nya normala. Sedan hoppas jag att vi klarar av vår magasinsflytt på ett bra sätt och att vårt konsthantverk-, design- och slöjdtema blir den succé det förtjänar! Och så naturligtvis att omvärldsläget inte förvärras.

 

Porträttbild på kvinna med glasögon
Carina Sjöholm. museichef Göteborgs stadsmuseum & Sjöfartsmuseet Akvariet Foto: (CC BY)

Carina Sjöholm, Museichef, Göteborgs stadsmuseum & Sjöfartsmuseet Akvariet

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
– Under senare år har vi lagt mycket energi och resurser på att få i gång Sjöfartsmuseet Akvariet efter ett omfattande om- och tillbyggnadsprojekt. Under den perioden har Göteborgs stadsmuseum fått stå tillbaka vad gäller utställningsöppningar och satsningar. Nu står vi inför en omstart av Stadsmuseets verksamhet som börjar lite försiktigt med två utställningsöppningar under 2025.

– Vårt stora projekt är annars arbetet med att inventera och packa föremålssamlingar och arkiv för flytt till nya magasin. Flytten är planerad till mitten av 2027 och det förberedande arbetet har redan pågått några år, men så har vi också en av Sveriges största museisamlingar. De nya lokalerna ska byggas i nordöstra Göteborg och hysa samlingar från Göteborgs stads samtliga museer, Konstmuseet, Röhsska, Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. 

– En allmän utmaning för museisektorn är väl fortsatt våra lokaler, som ofta är både vackra och gamla men utmanande vad gäller underhåll och tillgänglighet. Till det kommer hyrorna som under senare tid kommit ta en allt större del av budgeten. Så lokaler och ekonomi. 

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
– Jag ser fram emot att få medverka i juryn för årets museum. Som representant för förra årets museum Sjöfartsmuseet Akvariet får jag vara med i juryn och ta del av alla innovativa och inspirerande verksamheter och träffa många kollegor runt om i Sverige. Det ser jag fram emot. 

 

Porträttbild på kvinna i museimiljö
Susanna Janfalk, länsmuseichef, Sörmlands Museum Foto: (CC BY)

Susanna Janfalk, länsmuseichef, Sörmlands Museum, Nyköping

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
Sörmlands museum är en del av Region Sörmland som, i likhet med flera andra regioner, har en mycket ansträngd ekonomi. Vår viktigaste fråga är att med mindre budget fortsätta att driva en kvalitativ verksamhet på både kort och lång sikt. Det är inte utan utmaningar men vi har flera bra projekt och utställningar framför oss så jag är ändå hoppfull. Som ett led i det arbetet tar vi entréavgift från våren 2025, det blir en omställning för både publiken och oss. 

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
Jag ser alltid fram emot museernas vårmöte, det gäller både innehåll och nätverkande. Vi har flera fina tillfälliga utställningar planerade under året och inte minst ett permanent NK-galleri, ett urval av möbelutställningen 2023 som öppnar i höst. 

– Och så blir debatten efter att kulturkanon är presenterad efter sommaren intressant. Jag hoppas att den inte blir för intern inom kultursfären utan att den engagerar bredare. 

 

Porträttbild på kvinna i stentrappa
Biljana Casadiego, museichef på Malmö Museum Foto: (CC BY)

Biljana Casadiego, museichef,  Malmö Museum

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
För Malmö Museum fokuserar vi under 2025 på att slutföra vår första strategiska plan, som just nu är under utveckling. Strategin kommer att ge oss en långsiktig ram för att möta både besökarnas och samhällets växande behov, samt stärka vår position som en ledande kulturinstitution i regionen. Ett centralt fokus kommer att vara att stärka Malmö Museum som en relevant mötesplats och inkluderande kunskapsarena för både lokala invånare och nationella samt internationella besökare. Det är också viktigt för oss att vara en attraktiv och ansvarsfull arbetsgivare. 

– En långsiktig prioritering är det påbörjade arbetet med ett nytt magasin för våra samlingar på cirka sju miljoner objekt. Genom att implementera moderna bevaringslösningar på ett koncentrerat och systematiskt sätt säkerställer vi en trygg och hållbar hantering och ett tillgängliggörande av kulturarvet för framtida generationer. Även om det kommer ta tid att nå målet här är det en viktig investering i museets och samhällets framtid. 

– Vi ser också potential i att utveckla museets fysiska faciliteter och områden, där vi kombinerar moderna krav med digitala lösningar. Vårt mål är att förbättra både bevaringsarbetet och besöksupplevelsen genom interaktiva upplevelser som integrerar våra fysiska och digitala samlingar. Vi arbetar också med nya digitala lösningar som kan förbättra våra besökartjänster och säkerställa bästa möjliga upplevelse för våra besökare. 

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
– Jag ser fram emot möjligheten att bidra till vidareutvecklingen av museernas roll i samhället och att representera Malmö museum i viktiga forum. I januari deltar jag i Sveriges Museers forum för kommunala museichefer, där jag delar erfarenheter om hur Malmö museum arbetar med förmedling och lärande, samt hur dessa aktiviteter värderas. I februari ska jag även delta i en paneldebatt under Folk och Kultur, där vi kommer att diskutera ramverk, modeller och alternativ för hållbar lokalförsörjning, organiserat av Västra Götalandsregionen. 

Sedan är det motiverande att ha kommit i gång med, och arbeta vidare kring, projektet för ett nytt magasin till våra samlingar. Arbetet är målmedvetet och med fokus på kvalitet, och att bidra till hållbara och framtidsinriktade lösningar för bevaring av kulturarvet ger inte bara stolthet, utan även en tydlig riktning för Malmö Museums fortsatta utveckling. Även detta kommer stärka vår position som en relevant och framtidsinriktad kulturarena. 

 

 

Svartvit porträttbild på en man med glasögon.
Peter Skogh, museichef på Tekniska museet i Stockholm. Foto: (CC BY)

Peter Skogh, museidirektör, Tekniska Museet, Stockholm

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
Att konjunkturen vänder. Tekniska är till 70 procent beroende av egna intäkter. Vår största besökargrupp barnfamiljer har haft en tuff tid ekonomiskt, vilket även påverkar oss.  Sedan förbereder vi vår största utställningssatsning någonsin, berättelsen om det moderna Sverige – en stor teknikhistorisk utställning som öppnar i april 2026. Det är vår första och enda basutställning.  

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
När vi öppnar vår filial i Tensta den 10 maj, en stor satsning på matte. Det ska bli fantastiskt spännande. Och nästan samtidigt öppnar vi en ny konstutställning på vår andra filial The Cell i Hagastaden. Där vi fokuserar vi ju på life science, och ska nu gå på djupet kring mänskligt beteende. Jag tror det kommer bli mycket uppmärksammat då temat är angeläget.    

 

Porträttbild på man med skägg och glasögon
Tomas Olausson, utställnings- och arkivansvarig, Skövde stadsmuseum Foto: (CC BY)

Tomas Olausson, utställnings- och arkivansvarig, Skövde stadsmuseum

Vilken blir den viktigaste frågan för er verksamhet under 2025?
– Sedan en tid tillbaka är flera av de kulturhistoriska museerna i Skaraborg, bland annat Stadsmuseet i Skövde, samlade i ett museinätverk. Målet är bland annat att lyfta Skaraborg i sin helhet som den rika och lättillgängliga kulturarvsbygd den är, men också att utbyta erfarenheter och kompetenser. Ett tidsbegränsat projekt, där arbetet har kunnat intensifieras, har just avslutats. Den stora utmaningen inför 2025 blir att ta med den positiva energin och alla goda resultat som projektet fört med sig in i ordinarie verksamhet. De flesta historiska museer i Skaraborg är relativt små och därför tror vi att vi utvecklas bäst tillsammans. 

Vad ser du mest fram emot under året rent yrkesmässigt?
– Jag ser fram emot att arbeta med en utställning om Skövde Vattenkuranstalt. Detta var en stor och viktig verksamhet som under en relativt kort period vid tiden kring det förra sekelskiftet satte Skövde på kartan men som lämnat mycket få spår efter sig i stadsmiljön. Jag tycker att läkekonstens historia är ett otroligt intressant ämne – vattenkuranstalterna var ju en säregen blandning av sjukhus och semestermål som det inte riktigt finns någon motsvarighet till idag. Samtidigt är det uppenbart att en hel del av vattenläkarnas behandlingsmetoder och perspektiv på hälsa och välbefinnande lever vidare i vår tid, i allt från spaweekends till stärkande kalla vinterbad.   

 

 

 

Kategori

Ämnen


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: