Nyhetsarkiv
Ett sandfärgat runt kärl med pluppar på.
Ett litet nästan helt bevarat lerkärl utan öra. Ornerad med en rad av något som liknar små solar. Daterad 500 f. Kr - 1100 e. Kr. Fyndplats Heffride, Burs socken, Gotland. Foto: (CC BY)

Skärvor från järnåldern kan säga så mycket mer

Nu delas årets FoU-medel ut. Ett av de nya forskningsprojekten som får pengar kommer att göra kunskapen om keramik från äldre järnåldern mer tillgänglig. Skärvor och kärl kan berätta så mycket mer om liv och ekonomi, ritualer och matberedning under tiden mellan 500 f.Kr och 550 e.Kr.

Genom att länka samman forskningsresultat digitalt, och använda en mer enhetlig terminologi, kommer  vetenskapen om den äldre järnåldern att kunna utvecklas.

Forskningsprojektet ”Skärvor och kärl med sammanhang – vokabulär för keramik från äldre järnålder” och Historiska museet får 477 879 kronor för att under 2025 genomföra ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som kombinerar kulturhistorisk forskning med naturvetenskap och digital humaniora.

Ren luft på museer

Det andra nya forskningsprojektet som får FoU-medel i år handlar om att analysera kvaliteten på luften på museer som huserar föremål som innehåller bekämpningsmedel, pesticider.

Forskningsprojektet ”Clean Air, Preserved Heritage: Tackling Airborne Pesticides in Museums” och Världskulturmuseerna får 1 258 203 kr för att under 2025 genomföra undersökningar och ta fram resultat som kommer att underlätta för alla som arbetar i eller med samlingar som innehåller pesticider.

Fortsatt finansiering för tolv forskningsprojekt

Sedan tidigare finansierar Riksantikvarieämbetet tolv fleråriga forskningsprojekt som kunde starta tack vare den treåriga FoU-satsning myndigheten initierade år 2023. De tolv forskningsprojekten får nu finansiering för sitt sista verksamhetsår och delar på drygt 15 miljoner kronor.

– Nu går vi in i den nuvarande programperiodens sista år, då vi har fokuserat på forskning om kulturarvet och beredskapsfrågor, kulturarvet i samhällsplaneringen och kulturarvets digitalisering. Det känns jätteroligt att vi kan finansiera två nya projekt i år, samtidigt som vi ser till att våra pågående fleråriga projekt kan genomföra sitt sista avslutande år, säger Cecilia Påhlsson-Notini, forskningssekreterare på Riksantikvarieämbetet.

Forskningen presenteras på konferens

En del av den forskning som utförts inom ramen för FoU-satsningen 2023–2025 kommer att presenteras på forskningskonferensen ”Kulturarvsforskning i Sverige 2025” som Riksantikvarieämbetet arrangerar i Stockholm 20–21 mars i år, se mer information nedan.

– Vi ser fram emot att samla kulturarvsforskare och kulturarvsaktörer från hela landet till en konferens för att diskutera kulturarvsforskningens viktigaste frågor just nu. Vi har ett spännande år framför oss, avslutar Cecilia Påhlsson-Notini.

Här är projekten som får fortsatt finansiering

  • Samlingar och samband – fältdokumentation och museernas digitala omställning
  • Farliga kulturarv? Ekologiska och sociala konsekvenser av äldre gruvor i fjällen
  • Ett nätverk av platser. Öppna länkade bebyggelsedata som forskningsinfrastruktur
  • Beredskap för kulturarvssektorn vid höjd beredskap och krig
  • Evidens, källkritik och trovärdighet i museernas digitala omställning
  • Bevarande av biobaserade material i kulturhistoriska byggnader
  • Utställningars materialitet: Digitaliseringens betydelse för meningsskapande
  • Prioritering av klimathotade kulturhistoriska värden – Synsätt och metoder
  • Utforskande digitalisering. Forskning i fokus för museernas digitalisering
  • Lärande i skolan och kulturhistoriska museers digitala resurser
  • Blom. Bildning och museer.
  • Norrlands vattenanknutna kulturmiljöer 2.0: Metoder för kulturmiljöövervakning

 

    • Publicerad:
    • Uppdaterad: