Museer bidrar till samhällets beredskap
Museer bidrar till samhällets beredskap, både genom att garantera att kulturarvet bevaras under kris och krig och genom att bidra till sammanhållning, normalitet och kulturell resiliens i osäkra tider. Det visar en sammanställning som Riksantikvarieämbetet har gjort inom projektet ”Räkna med museerna”.
– Vi har gått igenom forskning inom området och samlat exempel på hur museer arbetar med beredskap för olika typer av naturkatastrofer, pandemier och väpnade konflikter. Det säger Anders Wesslén, som är museisamordnare på Riksantikvarieämbetets enhet för museerna i samhället.
Garanterar kulturarvets fortbestånd
I ett poddsamtal om museer, kulturarv och beredskap intervjuas Mattias Legnér, som är professor i kulturvård vid Uppsala universitet. Han framhåller att museerna är viktiga under krig och kriser, både eftersom de garanterar kulturarvets fortbestånd och erbjuder människor en kulturell identitet i osäkra tider.
Beredskap ”ett ständigt pågående arbete”
K-poddens programledare Emil Schön träffar även Therese Kruse, som är chef för samlingsavdelningen vid Helsingborgs museer. Kruse berättar om hennes erfarenheter av att sedan 2014 ha lett museets arbete med att ta fram evakueringsplaner och rutiner för oförutsedda händelser. Hon betonar att beredskapsarbetet är ett ständigt pågående arbete som alltid måste utvecklas.
Räkna med museerna fortsätter under 2025
– I december presenterade vi en översikt om museer och hälsa, och nu lanseras alltså detta material om museer och beredskap. I vår kommer Riksantikvarieämbetet fortsätta arbetet med ”Räkna med museerna”, bland annat genom att titta närmare på hur museer kan bidra till att inkludera olika grupper i samhället, avslutar Anders Wesslén.
När du vill veta mer
Om Museer och beredskap
- Ta del av exempel på hur museer arbetar med beredskap
- Läs sammanställningen av forskningen ”Museer och beredskap i kris och krig” på Riksantikvarieämbetets K-blogg
- Lyssna till Riksantikvarieämbetets K-podd om museer och beredskap
Om projektet ”Räkna med museer”