Riksantikvarieämbetet deltar på Folk och Kultur i Eskilstuna
Riksantikvarieämbetet är på plats och diskuterar viktiga samhälls- och kulturarvsfrågor under Folk och Kultur i Eskilstuna 5–8 februari. Myndigheten medarrangerar ett seminarium om beredskap med Rådet för skydd av kulturarv, samt tre olika seminarier om museer.
– I takt med att Folk och Kultur vuxit som arena för viktiga samtal mellan den politiska, offentliga, privata och ideella kultursektorn ökar vi också vår närvaro. Som nationell kulturarvsmyndighet kan vi bidra med såväl övergripande som fördjupade perspektiv på gemensamma framtidsfrågor för musei- och kulturarvssektorn. I år har vi bland annat fokus på museernas förutsättningar och roll i samhället och vi både anordnar och deltar i flera panelsamtal, säger riksantikvarie Susanne Thedéen.
Programpunkter
Här hittar är några programpunkter som vi vill lyfta fram:
Skydd av kulturarv – en viktig del av Sveriges civila beredskap
I konflikter i omvärlden ser vi hur kulturarv angrips och blir förstört, plundrat och utnyttjat för att underminera människors trygghet och samhällens grundläggande värden. Att skydda kulturarv och att säkerställa att kulturarvsverksamheter kan upprätthållas även under kris eller krig är därför en viktig del i samhällets beredskap.
Under våren 2024 beslutade regeringen att inrätta ett Råd för skydd av kulturarv. Syftet med rådet är att det ska bidra till en effektiv beredskapsplanering för skydd av samlingar av kulturarv samt kulturhistoriskt värdefulla fastigheter och miljöer i Sverige.
Seminariet inleds med en presentation av Anna McWilliams, forskare på FOI, och följs av ett panelsamtal med riksarkivarie Karin Åström Iko Riksarkivet, vik. överantikvarie Eric Fugeläng Riksantikvarieämbetet och Karin Lodin chefsjurist Kungliga biblioteket. Seminariet leds av Ulf Dernevik, Länsmuseernas samarbetsråd.
Tid: Onsdag 17:15 – 18:15
Museernas betydelse för regionalt kulturmiljöarbete. Iakttagelser från en studie inom kultursamverkansmodellen
Var befinner sig länsmuseer och motsvarande regionala museer i det samlade arbetet med kulturmiljö idag? Inom ramen för kultursamverkansmodellen har det undersökts av Riksantikvarieämbetet under 2024. Vid det här seminariet presenteras iakttagelser från arbetet.
Seminariet kommer att ta upp museernas kärnuppdrag med att dokumentera, förmedla kunskap och vårda kulturmiljö och hur museerna kan bidra till ett samhälle där kulturmiljöer utvecklas och används på ett hållbart och visionärt sätt. En viktig utgångspunkt är Vision för kulturmiljöarbetet till 2030 och var museerna själva vill vara 2030.
Tid: Torsdag 14:15 – 15:00
Museernas lokalkostnader i ett bredare perspektiv
Museernas lokalkostnader är en viktig och aktuell fråga i diskussionen om museernas situation. Vid seminariet presenteras en rapport om detta, framtagen i samarbete mellan Myndigheten för kulturanalys och Riksantikvarieämbetet. I den undersöks lokalkostnadernas utveckling sedan 2010-talets början, och hur de har förhållit sig till museernas totala kostnader och de anslag och bidrag museerna får från det offentliga.
Det görs även en jämförelse mellan de museer som äger sina lokaler, och de som hyr dem eller har andra överenskommelser. Utredare Erik Vestin presenterar rapporten och vikarierande överantikvarie Eric Fugeläng från Riksantikvarieämbetet kommenterar resultaten. Publiken kommer att ges möjlighet att ställa frågor.
Tid: Torsdag 15:00 – 15:45
Är museer nyttiga?
Svenska museer arbetar idag aktivt med exempelvis hälsa, inkludering och beredskap. Museernas relevans för samhället står i fokus för Riksantikvarieämbetets aktuella projekt ”Räkna med museerna”.
Men hur kan museer konkret arbeta för att bidra till samhället? Vilka problem och utmaningar finns? Och hur förhåller sig idén om museernas samhällsrelevans till de kulturpolitiska målen om kulturens obundenhet?
Dessa frågor står i fokus för programpunkten ”Ska museer vara nyttiga?”, där Pelle Ambertsson från Myndigheten för Kulturanalys presenterar rapporten ”Kulturens roll och nytta i samhällsutvecklingen” från 2024. Därefter följer ett samtal med Alex Bergström (S) och Nike Örbrink (KD).
Programpunkten leds av Daniel Strand, utredare på Riksantikvarieämbetet.
Tid: Fredag 11:15 – 12:15
När du vill veta mer